Prva 3D štampana kuća u Evropi mogla bi i da plovi VIDEO

Burinka, kompanija specijalizovana za gradnju stambenih objekata pomoću 3D tehnologije, izgradila je u Češkoj prvu 3D štampanu kuću koja bi mogla i da plovi.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.08.2020.

19:04

Prva 3D štampana kuća u Evropi mogla bi i da plovi VIDEO
Ilustracija: Depositphotos/ilterriorm

Kuća je prvenstveno namenjena klijentima koji imaju svest o održivosti jer ekološki dizajn smanjuje emisiju ugljen-dioksida i otpada, za 50 odsto umanjuje troškove izgradnje i sadrži tehnologije koje smanjuju troškove života, kao što su toplotne pumpe i solarni paneli za grejanje vode. Iznad svega, izgleda zaista neverovatno privlačno.

U saradnji sa vajarom Miklom Trpakom, kompanija je samo za dvadeset i dva sata odštampala kuću koju su nazvali Prvok od Burinki, i upotrebila 17 tona betonske smese, objavio je na sajtu Računarski fakultet.

3D štampana kuća pogodna je za stanovnike u gradu, ali i na selu. Ima površinu od 43 kvadratna metra i ima tri prostorije: dnevni boravak sa kuhinjom, spavaću sobu i kupatilo sa toaletom. Napravljena je uz pomoć robotske ruke koju su nazvali Scoolpt, a koja eliminiše građevinski otpad i smanjuje emisiju ugljen dioksida za petinu. Za izradu konstrukcije koristi se posebno razvijena mešavina betona. Štampana u junu, očekuje se da kuća bude potpuno izgrađena do kraja leta (i otvorena za javnost negde u avgustu).

"Posle određenog vremena, vlasnici mogu da sruše kuću pošto joj istekne period korišćenja i ponovo je odštampaju koristeći isti materijal direktno na lokaciji", objasnio je Trpak dugovečnost građevine.

Prema saopštenju za štampu kompanije, struktura može da izdrži lavinu. (Mehanički test otpornosti i stabilnosti izveden je u saradnji sa Eksperimentalnim centrom Građevinskog fakulteta Češkog tehničkog univerziteta u Pragu.) Nadaju se da će 3D štampane kuće postati uobičajene u toj evropskoj zemlji.

"Da bi tehnologija 3D štampanja postala deo građevinske industrije, moramo je da je predstavimo stručnjacima, kao i arhitektama, građevinarima, vladi i drugim nadležnim organima", rekao je Jirži Vele, arhitekta koji učestvuje u projektu. "Moramo da stvorimo nova polja istraživanja i proučavanja u toj oblasti", dodao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

19 h

Podeli: