Junski suficit Evropske unije preko 20 milijardi evra

Trgovinski suficit Evrozone s ostatkom sveta skočio je u junu na 21,2 milijarde evra jer je pad uvoza robe u blok nadmašio pad izvoza.

Svet

Izvor: B92

Subota, 15.08.2020.

10:15

Junski suficit Evropske unije preko 20 milijardi evra
Foto: Depositphotos, ginasanders

Evrozona je zajednica 19 država koje koriste zajedničku valutu. Kada je reč o Evropskoj uniji koju čini 27 članica, suficit je u junu iznosio 20,7 milijardi evra, što je takođe posledica pada uvoza.

Evrozona je u drugom tromesečju 2020. doživjela svoj najgori pad zaposlenosti ikad, objavila je statistička agencija Evropske unije Eurostat.

Takođe se potvrdio rekordan pad bruto domaćeg proizvoda u drugom tromesečju, koji je smanjen za 12,1 odstou odnosu na prva tri meseca u godini.

Eurostat je u petak objavio da je trgovinski suficit Evrozone u junu veći od onog iz istog perioda prošle godine kada je iznosio 19,4 milijarde evra. Uveliko su nadmašena tržišna očekivanja od 12,6 milijardi eura suficita, prenosi Biznisinfo.

Poboljšanje u odnosu na prošlu godinu uzrokovano je padom uvoza od 12,2 odsto, što je više od 10 odsto za koliko je smanjen izvoz, pokazale su procene Eurostata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

19 h

Podeli: