Umro milijarder koji se često hvalio da će živeti zauvek

Američki medijski magnat Samner Redston, u čijem su vlasništvu CBS i Vajakom, umro je u utorak u 97. godini, saopštio je porodični holding Nešenal Amjuzments.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 13.08.2020.

09:28

Umro milijarder koji se često hvalio da će živeti zauvek
Foto: EPA, PAUL BUCK

Predsednik Upravnog odbora CBS-a i Vajakoma bio je do 2016. kada je zbog narušenog zdravlja odstupio s dužnosti, dok se njegova porodica, većinski vlasnik, borila za kontrolu s vođstvom tih kompanija.

Te su dve kompanije krajem 2019. postale deo društva koje upravlja televizijskim mrežama CBS, MTV, Comedy Central, Nickelodeon i Showtime i čuvenim filmskim studijima Paramount i Miramax, prenosi SEEbiz.

Društvo se po prihodima može meriti s najvećim američkim televizijskim i filmskim kompanijama, kao što su Disney, Time Warner i 21st Century Fox.

Medijski magnat je rođen kao Samner Marej Rotstein u Bostonu 1923, a prezime jevrejskog porekla promenio je 1940. u Redstoun. Diplomirao je na Harvardu i u Drugom svetskom ratu bio pripadnik obaveštajne službe američke vojske.

Godine 1954. zaposlio se u firmi koju je osnovao njegov otac, kojoj je promenio ime u National Amusements i pretvorio je u jednog od najvećih operatera u SAD, koji je pridoneo i popularizaciji multipleks bioskopa.

Pošto je 1979. nakim čudom preživeo požar, u osamdesetim i devedesetim vodio je nezaboravne bitke za preuzimanje kontrole nad filmskim studijima Paramount, a zatim i nad televizijskim mrežama Vajakom (vlasnikom MTV-ja) i CBS.

Vajakom je 2000. preuzeo CBS, ali su se kompanije ponovno razdvojile 2006.

Samner Redston se dvaput ženio i ima dvoje dece.

On se često hvalio da će živeti zauvek.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

21 h

Podeli: