SAD više ne smatraju Kinu "manipulatorom valuta"

Američko ministarstvo finansija navelo je u dugo odlaganom polugodišnjem izveštaju da Kinu više ne smatra "manipulatorom valuta".

Svet

Izvor: B92

Utorak, 14.01.2020.

08:15

SAD više ne smatraju Kinu
Foto: Depositphotos/riverlim

Prethodno je ministarstvo SAD takvom optužbom u avgustu prošle godine uzburkalo finansijska tržišta.

Željno očekivana odluka ministarstva došla je pred potpisivanje prva faze trgovinskog sporazuma između dve zemlje u sredu u Vašingtonu, kojim treba da se smanje tenzije nakon više od 18 meseci rata tarifama koji je opteretio globalni rast.

U izveštaju iz avgusta američko ministarstvo finansija označilo je kinu kao manipultaora valuta prvi put od 1994. godine, optuživši Peking za stvarnje "nelojalne prednosti u međunarodnoj trgovini".

U novom izveštaju ministarstvo je navelo da se Kina obavezala da će se uzdržati od devalvacije i saglasila se da, u okviru prve faze trgovinskog sporazuma, objavi važne podatke o stopi razmene i uvozno-izvoznom balansu.

U izveštaju stoji da je vrednost kineskog juana, nakon što je u septembru pala na 7,18 juana za jedan dolar, u oktobru porasla i odnos je 6,93 juana za jedan dolar. Ministarstvo dodaje da Kina treba da preduzme odlučne korake kako bi izbegla neprestano slabu valutu i dozvoli otvaranje većim tržištima kako bi ojačala svoje dugoročne izglede za privredni rast.

U izveštaju je navedeno da je ministarstvo i dalje zabrinuto oko monetarne politke osam drugih zemalja - Nemačke, Irske, Italije, Japana, Malezije, Singapura Južne Koreje i Vijetnama, a na tu listu je dodata i Švajcarska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

15 h

Podeli: