Atina: Prevremena otplata kredita MMF-u do početka decembra

Grčka će prevremenu otplatu kredita Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) realizovati do početka decembra, izjavio je grčki ministar finansija Hristos Stajkuras.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 14.11.2019.

15:08

Atina: Prevremena otplata kredita MMF-u do početka decembra
Foto: B92, Darja Balšiæ

"To će biti okončano u naredne dve do tri nedelje", rekao je Stajkuras na konferenciji, aludirajući na prevremenu otplatu kredita u vrednosti od oko 2,7 milijardi evra, prenosi agencija Rojters.

Taj potez omogućava Atini da smanji svoje troškove servisiranja duga, jer zajmovi MMF-a nose veće kamate nego što bi Grčka sada plaćala na tržištu, navodi britanska agencija.

Spasilački fond evrozone - Evropski stabilizacioni mehanizam - pristao je u oktobru da se Grčkoj omogući ranija otplata dela duga prema MMF-u. Takva odluka je usledila nakon zahteva koji je grčka vlada uputila ESM-u u septembru u vezi sa otplatom dela dugova prema MMF-u, čija je ukupna vrednost devet milijardi evra.

Tokom najgore dužničke krize u svojoj istoriji, koja je izbila krajem 2009., Grčka je bila odsečena od tržišta duga i uveliko se zaduživala kod vlada evrozone i MMF-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

14 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: