Nemačka spustila rampu: Njima i dalje ne želimo da prodamo oružje

Vlada nemačke kancelarke Angele Merkel produžiće zabranu izvoza oružja u Saudijsku Arabiju.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.09.2019.

16:28

Nemačka spustila rampu: Njima i dalje ne želimo da prodamo oružje
Foto: Depositphotos, kaninstudio, 62095627

Kako prenosi Rojters, pozivajući se na neimenovani izvor iz nemačke vlade, Nemačka je poslednji put produžila zabranu izvoza oružja u Saudijsku Arabiju krajem marta, a ona bi trebalo da istekne 30. septembra.

Međutim, prema rečima neimenovanog izvora, zabrana će biti produžena zbog rata u Jemenu i zbog toga što se nemačke socijaldemokrate i dalje protive ukidanju moratorijuma.

S druge strane, AP prenosi da je poslanik iz stranke nemačke kancelarke Jirgen Hart rekao da bi Berlin trebalo da ponovo razmotri svoju zabranu izvoza oružja u Saudijsku Arabiju imajući u vidu napade na naftna postrojenja u toj zemlji.

On je rekao da je ukidanje zabrane izvoza na odbrambene sisteme naoružanja u strateškom interesu Nemačke kako bi pomogla Saudijskoj Arabiji da se zaštiti.

On je pozvao Berlin i da preispita politiku prema Iranu, navodeći da "ne postoje jasni dokazi o direktnim vazdušnim napadima Irana na saudijsku rafineriju, ali je očigledna bliska saradnja Irana sa jemenskim Hutima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

23 h

Podeli: