U zatvoru kao na aerodromu: Ulažu 100 miliona funti u tehnologiju i širenje kapaciteta

Zatvori u Engleskoj i Velsu trebalo bi da dobiju 100 miliona funti za povećanje bezbednosti i smanjenje kriminala, saopštila je britanska vlada.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 13.08.2019.

12:35

U zatvoru kao na aerodromu: Ulažu 100 miliona funti u tehnologiju i širenje kapaciteta
Foto: Depositphotos/adandr

Takođe, najavljeno je i da će u mnogim zatvorima biti uvedene i bezbednosne mere koje se koriste na aerodromima - poput skenera i detektora za metal, prenosi BBC.

Premijer Boris Džonson je rekao da će te mere zaustaviti unos oružja, droge i mobilnih telefona u zatvore, i sprečiti da oni postanu "fabrike u kojima se loši ljudi prave još gorima".

Laburisti su ga optužili da pokušava da popravi stanje na neadekvatan način, dodajući da je ranije nepromišljeno smanjivanje broja osoblja i neulaganje u zatvorski sistem i dovelo do porasta nasilja u zatvorima.

Premijer je najavio da će se predviđenim programom stvoriti dodatnih 10.000 mesta u zatvorima, kao i da će tužilaštvo dobiti još 85 miliona funti tokom iduće dve godine, kako bi se moglo nositi s porastom stope kriminala u Engleskoj i Velsu.

Najavljujući izdvajanje dodatnog novca za zatvorski sistem, Džonson je rekao da javnost mora "videti da se pravda sprovodi, a kazna služi kako bi se osećala sigurnijom".

Iako većina zatvora ima već bezbednosne mere poput onih na aerodromima, Džonson naglašava da će novac biti velikim delom uložen u borbu protiv krijumčarenja droge u zatvore i unutar njih, kao i smanjenje nasilja i samopovređivanja.

U januaru je broj napada na osoblje, kao i među samim zatvorenicima, dostigao rekordan nivo, podseća BBC.

Ministarstvo pravosuđa je saopštilo da će najavljena sredstva biti odmah dostupna, a koristiće se, između ostalog, i za nabavku "vrhunske tehnologije" koja otkriva i blokira moderne telefone, a koje kriminalci koriste za organizovanje isporuke droge ili uznemiravanje žrtava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: