Komšije grade potpuno novi grad na Dunavu

Mađarska želi da na severozapadu države izgradi potpuno novi ekološki grad.

Svet

Izvor: B92

Petak, 31.05.2019.

14:51

Komšije grade potpuno novi grad na Dunavu
Foto: Depositphotos, style67, 25655231

Kako navode, grad će pokretati obnovljiva energija u poslovnim i stambenim objektima, u kojima će živeti hiljade ljudi.

Buduće naselje zidaće se na raskrčenom pojasu plavnog područja Dunava. Projekt Hegyeshalom-Bezenye vredan je milijardu evra (1,1 milijardu dolara).

Prema projektima, biće veličine 500 fudbalskih terena, s brojnim dodatnim sadržajima, poput škola i trgovačkih centara, izjavili su izvođači EON SE i nemačka kompanija za nekretnine FAKT AG, prenosi Blumberg.

Grad sa neutralnom emisijom ugljen-dioksida uglavnom će se oslanjati na solarnu energiju i energiju iz biogasa. Zbog toga će se otvoriti čak 5.000 stalnih radnih mesta u staklenicima, rekao je Nikolai Ulrih, član uprave FAKT-a.

Kada se završi, Hegyeshalom-Bezenye imaće oko 1.000 kuća, restoran, hotel, železničku stanicu, trgovačke objekte, kao i škole i jedinice za obuku. Projekat je utemeljen na održivoj politici upravljanja vodama, koja ima za cilj izbegavanje snižavanja nivoa podzemnih voda, rekao je Ulrih.

Objekti će se grejati i hladiti putem geotermalnih postrojenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

22 h

Podeli: