Svet

Ponedeljak, 25.02.2019.

09:20

Četiri dana rade, tri slobodna - plata ista

Pre godinu novozelandski biznismen Andrew Barnes krenuo je sa svojom kompanijom Perpetual Guardian u zanimljivu avanturu.

Izvor: Davorka Grenac

Četiri dana rade, tri slobodna - plata ista
Foto: Wavebreakmedia/Depositphoto

U kompaniu za upravljanje nekretninama s 240 zaposlenih eksperimentalno je uveo četverodnevnu radnu nedelju. Rezultat? Efikansost se povećala 20 odsto, 78 odsto zaposlenih osećalo se sposobnima da kontrolišu radne obveze u poređenju s njih 54 odsto ranije, a za to vreme prihod je ostao stabilan uz smanjene troškove i manji utrošak energije, piše Tportal.

Zamislite četiri dana na radnom mestu i tri slobodna dana za porodicu, decu, dodatno obrazovanje, hobije, odlazak na duge vikende, a plata ista kao pre…

Ideja o četverodnevnoj radnoj nedelji nije nova. Ali za razliku od većine drugih pokušaja koji su podrazumevali niže plate ili duži ostanak na poslu da se nadoknadi petak, biznismen s Novog Zelanda Andrew Barnes je zaposlenima svoje kompanije Perpetual Guardian sa sedištem u Ouklandu garantovao ista primanja, s tim da oni sami organizuju posao na način da su jednako efikasni kao da rade uobičajenih pet dana. Svojim timovima nije davao formulu za produktivniji rad u kraćoj radnoj nedelji, nego je rešenja tražio od njih.

Pritom nije insistirao na tome da svi moraju raditi istim tempom u skraćenom vremenu. Oni kojima je brži rad bio stresan mogli su ostati na pet radnih dana, stalno ili povremeno, onako kako njima odgovara. Neki su mogli doći ranije na posao i ranije ga završiti da izbegnu saobraćajnu gužvu ili odu po decu u vrtić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

6 h

Podeli: