Svet

Nedelja, 24.02.2019.

11:18

Revolucija na drumovima: Novi automobili imaće graničnike brzine

Evropska agencija za bezbednost saobraćaja predložila je da svi novi automobili koji će biti prodavani na teritoriji EU dobiju graničnik brzine.

Izvor: Tanjug

Revolucija na drumovima: Novi automobili imaće graničnike brzine
Foto: Thinkstock

Poslanici Evropskog parlamenta su usvojili ovaj predlog i nova mera bi trebalo da zaživi u roku od tri godine, objavio je autoexpreš.co.uk.

Graničnici, koji su nazvani Intelligent Speed Ašistance (ISA), koriste softver za prepoznavanje saobraćajnih znakova, kao i GPS podatke da odrede maksimalnu dozvoljenu brzinu na određenom delu puta, a zatim automatski ograničava moć motora i brzinu vozila kako bi sprečila prekoračenja, prenosi N1.

Evropska agencija za bezbednost saobraćaja procenjuje da će ovi graničnici smanjiti broj saobraćajnih nesreća za 30 odsto i sačuvati 25.000 života u prvih 15 godina od kada počne njihova primena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

15 h

Podeli: