Kraj jedne ere: Zatvara se poslednja fabrika kola

Era automobilske industrije u Australiji završava se posle više od 90 godina sutrašnjim zatvaranjem proizvodne linije “Dženeral motorsa” u Adelejdu.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 19.10.2017.

10:52

Kraj jedne ere: Zatvara se poslednja fabrika kola
Foto: Thinkstock, ilustracija

“Dženeral motors” je poslednji u nizu proizvođača, posle “Forda”, “Tojote”, “Nisana”, “Micubišija”, “Krajslera” i “Lejlanda”, koji su napustili Australiju u poslednjih nekoliko decenija.

Zatvaranjem fabrike za proizvodnju limuzine “holden” 900 radnika ostaje bez posla, preneo je AP.

Ugrožene su i hiljade radnih mesta u kompanijama koje su isporučivale automobilske delove australijskim proizvođačima.

“Holden” je ogranak američkog “Dženeral motorsa” i generacijama je bio simbol nacionalnog ponosa u Australiji.

Masovna proizvodnja prvog australijskog modela pokrenuta je 1948. godine, a deset godina kasnije više od polovine novih automobila u Australiji bili su marke “holden”.

Australiju je 2008. godine zahvatila globalna ekonomska kriza, a subvencije automobilskoj industriji do tada su se oslanjale na budžetski suficit, kojeg više nije bilo.

“Ford” i “Tojota” su zatvorili svoje proizvodne pogone u Australiji 2013. godine, u vreme kada je zbog rasta rudarske industrije australijski dolar prvi put postao jači od američkog. Zbog toga su automobili proizvedeni u ovoj zemlji postali preskupi i nekonkurentni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: