"Ovo je potrebno za bolji privredni ambijent"

Dualno obrazovanje u sektoru poljoprivrede i prehrambenoj industriji izuzetno važno za oblikovanje stručnih kadrova koji su potrebni tržištu.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 28.05.2017.

15:47

Foto: Thinkstock

To su zaključili učesnici okruglog stola održanog u Privrednoj komori Vojvodine "Dualno obrazovanje u sektoru poljoprivrede i prehrambenoj industriji - izazovi i mogućnosti".

Predsednik PKV Boško Vučurević rekao je da je PKV inicirala skup i povezala sve relevantne činioce koji zajedničkim snagama mogu da utiču na unapređenje školskog sistema.

"Danas su tu i predstavnici relevantnih institucija, ali i direktori srednjih škola i privrednici. Svi mi zajedno imamo obavezu i mogućnost da poboljšamo sistem obrazovanja. Na taj način unapređuje se, kako školstvo, tako i privredni ambijent na teritoriji cele Republike Srbije", rekao je Vučurović.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i sekretar resornog sekretarijata Mihalj Njilaš kaže da se srednjim stručnim školama na teritoriji Vojvodine u tekućoj školskoj godini obrazuje 336 učenika po dualnom, odnosno kooperativnom modelu obrazovanja u pet stručnih škola za tri obrazovna profila.

Već za narednu školsku godinu u 25 škola na teritoriji AP Vojvodine planirano je uvođenje 24 nova obrazovna profila u osam područja rada po dualnom modelu, rekao je Njilaš.

Direktor Sektora za edukacije u Privrednoj komori Srbije Mirjana Kovačević istakla je da je saradnja privrede i obrazovnog sektora izuzetno važna, kako bi se kadrovi obrazovali u skladu sa potrebama razvoja privrede.

"Cilj je da se već tokom formalnog obrazovanja, steknu funkcionalna, praktična i primenljiva znanja i razviju veštine koje bi im omogućile da se odmah po završetku školovanja uključe u realni proces rada, nauče da primenjuju teoretsko znanje i da možda po završetku školovanja i sami osnivaju sopstvene biznise", istakla je Kovačević.

Ovaj okrugli sto kojem su, pored ostlaih, prisustvovali i direktori srednjih stručnih škola odranizovali su Privredna komora Vojvodine (PKV), Privredna komora Srbije (PKS), Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, AD "Dnevnik-Poljoprivrednik" i Zadružni savez Vojvodine (ZSV

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

20 h

Podeli: