Hestil kupuje i čeličanu u Košicama

Kineska kompanija Hestil počinje od februara dubinsku proveru stanja slovačke železare Ju-Es stil u Košicama.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 31.01.2017.

19:16

Hestil kupuje i čeličanu u Košicama
Foto: Tanjug, ilustracija

Američki vlasnik železare odbio je sve ponude za prodaju osim kineske i potpisao prošle sedmice memorandum.

"Vladu je informisao direktno američki vlasnik. Pristup je vrlo korektan. Jako nam je stalo da proizvodnja ostane u Košicama zato što je to važno strateško preduzeće koje vezuje za sebe hiljade ljudi i to ne samo direktno. To je preduzeće koje utiče na masu drugih preduzeća i na ukupni kulturni, sportski i društveni život u Košicama", kazao je o odlasku američkog strateškog partnera iz slovačke železare premijer Robert Fico.

Fico je najavio da će, kad krenu konkretni pregovori o prodaji, pokušati da izdejstvuje da i slovačka država dobije neki paket akcija.

"Niko nam neće dati većinski paket ali pokušaćemo makar da gurnemo nogu u odškrinuta vrata preduzeća", rekao je Fico i dodao da tako velike preduzeće ne može da funkcioniše bez države.

Ju-Es stil Košice je jedina firma ćerka američkog metalurškog giganta iz Pitsburga koji je u gubicima, ali slovačka železara, koja generiše 20 odsto prihoda cele korporacije, poslednjih godina posluje u plusu.

Hestil (Hebei Iron and Steel Group Co) kompanija sa 130.000 zaposlenih iz Kine preuzela je prošle godine Smederevsku železaru, koja je do 2012. takođe bila u vlasništvu Ju-Es stila.

Slovačka vlada se nada da će eventualni novi kineski vlasnik zaustaviti otpuštanja iz poslednjih godina i ostati na sadašnjih desetak hiljada radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

19 h

Podeli: