Đinping u Davosu obećao, Kina istog dana ispunjava

Kina može da dozvoli stranim kompanijama izlazak na njene berze sa inicijalnim javnim ponudama (IPO), kao i da emituju korporativne obveznice.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 18.01.2017.

12:11

Đinping u Davosu obećao, Kina istog dana ispunjava
Foto: Tanjug, AP

To je saopštila vlada u Pekingu nakon što je predsednik Si Đinping obećao svetu da se njegova zemlja okreće otvaranju svojih tržišta.

Kineski Državni savet (vlada) objavio je u utorak uveče da je načelno odobrio da strane kompanije izlaze na berzu sa IPO i da emituju korporativne dužničke hartije i druge finansijske instrumente kako bi se "podržalo širenje kanala finansiranja stranih firmi", prenosi agencija Frans pres.

U saopštenju Državnog saveta se navodi da će se strane kompanije suočavati sa manjim brojem ograničenja u mnogim sektorima, uključujući usluge, proizvodnju, rudarstvo i drugo, kako bi se privuklo više stranih ulaganja.

U informaciji nisu iznete dodatne pojedinosti ili vreme kada će stranim kompanijama biti dozvoljen IPO i pristup tržištu duga, ali se navodi da će sprovođenje ove odluke zavisiti od relevantnih propisa čija je izrada u toku.

U govoru na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, kineski predsednik Si je u utorak upozorio na opasnost od protekcionizma i obećao da će Kina nastaviti liberalizaciju tržišta, lansirajući alternativni stav o međunarodnoj trgovini u odnosu na novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa.

Ipak, strane kompanije i kineski trgovinski partneri i dalje se žale na ograničen pristup kineskom tržištu, navodi Frans pres i dodaje da je Kina zauzela 84. mesto u svetu, iza Saudijske Arabije i Ukrajine, na listi Svetske banke po indeksu lakoće poslovanja za 2016, i da je na drugom mestu u najnovijem izveštaju OECD-a po ograničenjima za strana ulaganja.

Prošlog meseca Kina je saopštila da će dozvoliti rad podružnica u potpunom vlasništvu stranih kompanija, pre nego mešovitim firmama, u sektorima kao što su železnički transport opreme i motocikala, i da će ublažiti niz drugih ograničenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

20 h

Podeli: