Lekari na ulicama: Sa 510 EUR nema života

Više hiljada lekara, medicinskih sestara i ostalog bolničkog osoblja izašlo je na ulice u centralnom delu Varšave, zahtevajući veće plate.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 25.09.2016.

11:05

Lekari na ulicama: Sa 510 EUR nema života
Foto: Thinkstock, ilustracija

Oni traže da poljska vlada desnog centra izdvoji više sredstava za državno zdravstvo, posebno za veoma mala mesečna primanja u ovoj oblasti.

“Posle šest meseci studija i 13 meseci specijalizacije zarađujem 510 evra mesečno. Sa takvim primanjima, nemoguće je izdržavati porodicu”, izjavio je mladi lekar Bartlomiej Kolodžiejčik.

Demonstranti ističu da bi imali pristojna primanja, pojedini lekari rade nedeljno i po 80 časova.

Oni upozoravaju da prekovremeni rad dovodi do iscrpljenosti i predstavlja rizik po zdravlje osoblja i pacijenata.

Demonstranti zahtevaju da Vlada iz stranke Zakona i pravde /PiS/ hitno poveća izdavanja za zdravstvo na 6,8 odsto od bruto domaćeg proizvoda kao što je i preporučila Svetska zdravstvena organizacija. Poljska trenutno odvaja 4,5 odsto od BDP za zdravstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

20 h

Podeli: