Svet

Utorak, 05.07.2016.

12:50

"Ništa od TTIP ove godine, i to svi dobro znaju"

Biće nemoguće da EU i SAD završe pregovore o trgovinskom sporazumu do kraja 2016. godine, izjavio je francuski ministar za trgovinu Matijas Fekl.

Izvor: Tanjug

(Foto: Getty images)

"Mislim da je postizanje sporazuma u 2016. godini nemoguće i da svi to znaju, čak i oni koji tvrde suprotno. Čekamo na toliko ozbiljnih ponuda SAD da apsolutno nema šanse da se to realizuje pre kraja mandata administracije američkog predsednika Baraka Obame", navodi se u saopštenju Fekla, a prenosi agencija Frans pres.

Evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrem je prošle nedelje saopštila da sve članice EU podržavaju proces kreiranja najveće svetske zone slobodne trgovine i investicija, u okviru takozvanog sporazuma o Transatlanskoj trgovini i investicionom partnerstvu (TTIP).

Ipak, samo nekoliko dana pre toga, francuski premijer Manuel Vals je rekao da je pomenuti sporazum suočen sa rastućim kritikama u Evropi, naročito u Francuskoj i Nemačkoj, i da mnogi tvrde da je loš po evropsku ekonomiju.

Kritičari u Evropi posebno strahuju zbog potencijalnih negativnih efekata tog sporazuma po sektor poljoprivrede i životne sredine, navodi AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

17 h

Podeli: