Kazna Rusima ne jenjava: Sankcije na snazi do...

Evropska unija je formalno produžila ekonomske sankcije uvedene Rusiji za još šest meseci.

Svet

Izvor: B92

Petak, 01.07.2016.

15:05

Kazna Rusima ne jenjava: Sankcije na snazi do...
Foto: Thinkstock

Ekonomske sankcije su produžene za još šest meseci, zaključno sa 31. januarom 2017. godine, potvrdio je Evropski savet u zvaničnoj izjavi koja je objavljena, prenela je ruska novinska agencija TAS S.

EU je uvela stroge sankciji Rusiji 2014. godine zbog delovanja Moskve na istoku Ukrajine i pripajanja poluostrva Krim.

SAD i EU blokirale su transakcije sa najvećim ruskim kompanijama i uvele zabranu ulaska najvišim ruskim zvaničnicima na njihove teritorije, a sankcije su takođe Rusiji onemogućile pristup tržištu kapitala i zabranu članicama Unije sklapanje novih ugovore sa Rusijom.

Na ove sankcije i Rusija je odgovorila embargom, koji je evropske dobavljače lišio mogućnosti izvoza u Rusiju, a zbog posledica te odluke, primorani su da pronađu nove načine za povratak na rusko tržište.

Podsetimo, nisu svi Rusi bili srećni zbog mogućeg ukidanja sankcija, zbog različitih posledica te odluke. Ukidanje ili delimično ublažavanje sankcija protiv Rusije ojačalo bi nacionalnu valutu i usporilo inflaciju, ali bi to u isto vreme ograničilo saradnju s Kinom.

Ruski poljoprivrednici i turistički sektor u Rusiji tvrde da su pod sankcijama "razgranali" svoje poslove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

23 h

Podeli: