"Beograd na vodi" stigao i do Lukašenka

Gradski čelnici predstavili su Belorusko-srpskom biznis forumu u Minsku potencijale Beograda, kao i velike gradske razvojne projekte i "Beograd na vodi”.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2016.

08:38

Foto: Tanjug

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević je rekao da je cilj prezentacije da dobri bilateralni odnosi dve države rezultiraju i mnogo boljom ekonomskom saradnjom. Zato je, kaže, Beograd predstavio ključne investicione projekte, portfolio od preko 60 projekata ukupne vrednosti od preko 10 milijardi evra.

"Prezentaciju smo strukturirali tako da prikažemo tri ključne komponente na osnovu kojih možemo privući investitore, to jest tri grupe projekata. To su veliki infrastrukturni projekti, zatim grinfild investicije i projekti iz oblasti nekretnina. Poseban akcenat je stavljen na projekte iz energetike, saobraćajne, komunalne i putne infrastraukture, te na slobodnu zonu i pet industrijskih zona u Beogradu", rekao je Milosavljević.

Dodao je da je najveću pažnju izazvao "Beograd na vodi”, ali i drugi projekti interesantni sa aspekta stanogradnje i poslovnog i komercijalnog prostora.

Veliku pažnju, prema njegovim rečima, privukao je i projekat "Hipodrom” i mogućnost nadovezivanja sportsko-komercijalnih sadržaja, prenosi gradska informativna služba.

Milosavljević je dodao da je obostrani zaključak da ukupnu poslovnu saradnju treba unaprediti i turističkom, pa je Beograd predstavljen i sa te strane.

Gradski urbanista Milutin Folić je rekao da je poseta Minsku značajna jer je taj grad jedan od svetlih primera očuvanja arhitekture i reda, čemu i Beograd teži. Kako je rekao, u Minsku su predstqavljeni veliki razvojni projekti sa posebnim akcentom na četiri koji će Beograd konačno spustiti na reke.

To su "Beograd na vodi", koji se uveliko razvija i gde je završena promenada od 1.000 metara, razvoj Bloka 18, koji sledi i za koji je završen arhitektonsko- urbanistički konkurs, zatim razvoj Ade Huje, prostora na borčanskoj strani mosta Mihajlo Pupin i prostora na Makiškom polju.

"To su delovi grada koji su bili ili industrijske zone ili zone u kojima je bila zabranjena gradnja iz nekih razloga. Želimo da se Beograd razvija planski sa puno javnih površina, sa jasnim urabnističkim pravilima i parametrima. Na taj način grad se spušta na reke i građani će umesto industrijskih zona, pruga, kontejnera dobiti Beograd na rekama", istakao je Folić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

20 h

Podeli: