Majkrosoft gradi data centre pod vodom

Majkrosoft je objavio informacije o svom projektu kroz koji ispituje mogućnost postavljanja data centara u kapsulama ispod vode.

Svet

Izvor: B92

Subota, 06.02.2016.

15:13

Majkrosoft gradi data centre pod vodom
Foto: Tanjug/AP

Majkrosoft je predstavio Project Natick, istraživačku inicijativu koja bi trebalo da omogući približavanje infrastrukture za računarstvo u oblaku bliže velikim gradovima koji se nalaze na obalama velikih reka, jezera ili mora.

Kroz Project Natick ispituje se mogućnost postavljanja data centara ispod površine vode. Majkrosoft je izradio jednu kapsulu nazvanu Leona Philpot (prema liku iz igre Halo), i postavio je 10 metara ispod površine mora u blizini obale Kalifornije. Kapsula je bila pod morem 5 meseci, ali u Majkrosoftu ističu da računarski hardver u takvim kapsulama treba menjati svakih 5 godina, a vremenom bi mogle raditi ispod površine mora bez ljudske intervencije i više od 20 godina.

Takođe se navodi kako bi mogli da budu na pogonu od obnovljivih izvora energije, a prema navodima iz Majkrosofta njihov uticaj na okolinu je minimalan, odnosno navodi kako se život u vodi brzo prilagodio postojanju kapsule.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

17 h

Podeli: