Naplata "libora": Bankaru 14 god zatvora

Tom Haies bivši radnik banaka UBS i Sitigrup, prva je osoba koja je osuđena zbog manipulacije kamatnim stopama na londonskom međubankarskom tržištu.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 04.08.2015.

13:39

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Kažnjen je kaznom zatvora u trajanju od 14 godina.

Nakon devet nedelja suđenja sudsko veće osudilo je 35 - godišnjeg deviznog dilera na kaznu koja je jedna od najtežih ikad dosuđenih za finansijski kriminal u Velikoj Britaniji .

Sud je utvrdio da je Haies bio ključna osoba međunarodne mreže od 25 brokera iz najmanje 10 firmi, koji su pokušali d amanipulišu liborom.

LIBOR - međubankarska kamatna stopa na londonskom tržištu služi kao podloga za određivanje cena finansijskih ugovora, odnosno kredita, u vrednosti od 350 biliona dolara.

Manipulacija kamatnim stopama "narušava integritet finansijskih tržišta i poverenje javnosti , a Haies je u tome imao ključnu ulogu" , rekao je uoči izricanja presude tužilac Mukul Čaula .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

18 h

Podeli: