Uskoro jasna sudbina 340 preduzeća

Sudbina oko 340 preduzeća predviđenih za privatizaciju biće definisana do 1. jula, obavestio je ministar Željko Sertić.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 05.05.2015.

16:54

Default images
Foto: Tanjug

Sertić je objasnio misiji MMF-a da je proces privatizacije suočen sa teškoćama izazvanim pravnim problemima, pre svega sudskim procesima koji su u toku i restitucijom.

Od MMF-a je zatraženo odobrenje za produžetak roka za zaštitu 25 strateških firmi od naplate potraživanja poverilaca u narednih godinu ili dve.

"Jer, 31. maja kada padne zaštita, ta preduzeća mogu da odu direktno u likvidaciju", rekao je on i dodao da to nikako ne bi bilo dobro da se desi, zato što može ozbiljno da utiče na ekonomiju zemlje.

U toj grupi, objašnjava Sertić, su strateški veoma važna preduzeća, kao što je na primer Petrohemija. Njegova koleginica Zorana MIhajlović upozorava da su iz MMF-a najveće zamerke na sporost u reformi javnih preduzeća.

Mihajlovićeva očekuje i da će konačna ocena prve revizije biti više nego pozitivna ističući da sve iz njenog resora ide po planu, a da se jedino kasni sa spajanjem Koridora i Puteva Srbije što će biti gotovo u narednih mesec dana.

Kao otežavajuću okolnost ministar Sertić je naveo i ogromna dugovanja pojedinih preduzeća, a kao primer izneo podatak da 50 preduzeća iz portfolija Agencije za privatizaciju duguje više od četiri milijarde evra, saopšteno je iz Ministarstva privrede.

Konačna ocena prve revizije Misije MMF-a biće saopštena u ponedeljak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

17 h

Podeli: