Grci hoće ćumur iz Srbije

Preduzeće "Altis Filipus" iz Soluna mesečno u Srbiji kupuje od 150 do 200 tona ćumura, a potrebe grčkih partnera daleko su veće.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 28.02.2015.

15:44

Default images
Foto: Thinkstock.com

Oni su zbog toga spremni da finansiraju deo proizvodnje unapred.

Međutim, uprkos tome što celokupnu isporuku plaća unapred i to 24 evrocenta po kilogramu, što je 30 odsto više od prosečne cene, preduzeće "Altis Filipus" do ove sirovine u Srbiji teško dolazi i često se suočava se prevarama.

Najveći problem je što ne možemo da obezbedimo dovoljne količine i stalnu isporuku, jer proizvođači često ne ispoštuju dogovor. Pored toga, u isporukama se neretko zatekne neodgovarajuća roba, ćumur pun prašine, pa čak i drva”, rekao je Tanjugu Miloš Tadić, vlasnik firme “Ekspres kargo” iz Čačka, koja za potrebe Grka obavlja nabavku.

On kaže da trenutno ćumur nabavlja u ivanjičkom kraju i da su potrebne velike količine.

“Tražimo ozbiljne proizvođače, koji će ispoštovati dogovoreno vreme isporuke i željeni kvalitet. Grčki partneri spremni su čak i da finansiraju deo proizvodnje unapred, ali nažalost u ovoj zemlji je teško naći ozbiljne ljude. To je neshvatljivo, imajući u vidu da bi od ovog posla mogle da žive mnoge porodice”, dodaje Tadić.

Prema njegovim recima, Grci u martu potražuju 20 vagona ćumura.

Inače, ćumur se u Grčkoj koristi u velikim količinama, naročito u letnjoj sezoni, u oblasti ugostiteljstva.

Planinski i šumski krajevi zapadne i jugozapadne Srbije imaju odlične uslove za proizvodnju ćumura, ali ova poslovna prilika nije valjano iskorišćena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

14 h

Podeli: