PIK Bečej je socio-ekonomska bomba

Vlada i opština Bečej pokušavaju da zajednički nađu rešenje za problem "PIK Bečeja", koji je više od tri i po godine u stečaju a zapošljava 1.400 radnika.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 28.11.2014.

15:29

Default images

Predsednik te opštine Vuk Radojević je posle otvaranja novog preradnog centra nemačke kompanije KWS u Bečeju, rekao da vlada i lokalna samouprava čine konkretne napore da podignu na noge to preduzeće, iako je reč o privatnoj firmi, jer od njene sudbine zavisi veliki broj porodica.

On je upozorio da je to preduzeće "potencijalna socio-ekonomska bomba", naglasivši da se svaka isplata, iako minimalnih zarada u "PIK Bečeju", oseti u toj opštini.

"'PIK Bečej' je žila kucavica cele opštine i bio je nosilac razvoja u dugom vremenskom periodu", rekao je Radojević, dodajući da se nada da će saradnja sa nemačkim KWS-om, koji se bavi proizvodnjom semena, doprineti da se taj poljoprivredni gigant ponovo postavi na noge.

Prema njegovim rečima, u poslednjih dvadeset godina oko 13 odsto stavnovništva otišlo je iz Bečeja, uglavnom zbog velike nezaposlenosti, pa je otvaranje novih radnih mesta i očuvanje postojećih jedan od najvažnijih zadataka pred lokalnom samoupravom.

"U opštini Bečej je samo 7.500 ljudi zaposleno, što je 5.500 manje nego devedesetih godina. Nezaposleno je 5.000 građana i to je naš najveći problem", naglasio je Radojević.

On je dodao da je Bečej dominantno poljoprivredna opština i da se na tom području nalazi 45.000 hektara najplodnije vojvođanske ravnice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: