Budućnost Srbije: Start ap firme

U protekle tri godine u Srbiji je osnovano 25 "start ap" firmi i otvoreno više od 100 radnih mesta u oblasti visokih tehnologija.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 27.11.2014.

19:48

Default images

Na ovaj način, mladi stručnjaci su dobili mogućnost da rade u zemlji i a time se sprečio i odliv mozgova, istakli su iz Poslovno-tehnološkog inkubatora tehničkih fakulteta Beograd (BITF).

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić istakao je da je cilj kako Ministarstva, tako i države da "ima domaće inovativne kompanije koje će procvetati u Srbiji, što BITF i omogućava".

"Nama je važno da nam neko pomogne da napravimo mrežu podrške za mlade koji su kreativni i inovativni", rekao je Verbić na konferenciji za novinare "Izvoz pametnih proizvoda umesto odliva mozgova" u Beogradu.

On je ocenio da je BITF primer institucije koja ne troši "ni dinar državnog budžeta", a osnovala je 25 visokotehnoloških kompanija i omogućila radno mesto za 110 mladih osoba.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Žan-Danijel Ruh najavio je da će Švajcarska koja je učestvovala u ovom trogodišnjem projektu nastaviti da podržava mlade stručnjake i u narednim godinama.

"Imamo plan da povećamo prihode za mlade stručnjake u naredne četiri godine za 30 odsto, jer nam je vrlo značajno da radimo na potencijalu mladih talentovanih i obrazovanih ljudi a koji žele da povećaju ekonomsku kompetitivnost Srbije", naveo je on.

Rukovodilac projekta Gordana Danilo-Grković istakla je da među 110 zaposlenih ima i 25 povratnika iz inostranstva i zahvalila švajcarskom Sekretarijatu za ekonomske poslove na podršci.

"U prethodne tri godine, učešće izvoza u prihodima BITF preduzeća je dostiglo 75 odsto, a neka od ovih preduzeća su dobila najprestižnije nagrade i priznanja u Srbiji i u inostranstvu", dodala je ona.

Direktor kompanije "Bit gir" Dejan Dramićanin, a koja je prošle godine zauzela drugo mesto na Dilojtovoj listi 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u centralnoj Evropi, kazao je da je "podrška inkubatora omogućila da se kompanija razvije i u 2014. godini bude na 18. mestu".

Inkubator su pre sedam godina osnovali Elektrotehnički, Mašinski, Tehnološko-metalurški i Građevinski fakultet u Beogradu, a u njemu sada posluje 44 "start up" preduzeća iz različitih oblasti visokih tehnologija u kojima je zaposleno 280 mladih inženjera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

17 h

Podeli: