Tražićemo 12.000 dozvola za Rusiju

Na sutrašnjem sastanku mešovitog rusko-srposkog komiteta za saobraćaj, srpska strana će tražiti od Rusije 12.000 dozvola za prevoznike iz Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 12.11.2014.

14:21

Default images

Reč je o prevoznicima koji obavljaju prevoz robe za Rusku federaciju.

Srpska strana želi da ruske vlasti izdaju veći broj transportnih dozvola srpskim prevoznicima, jer je sadašnji broj nedovoljan da bi se izvoz iz naše zemlje realizovao na pravi način, rekla je ministarka Zorana Mihajlović novinarima u Privrednoj komori Srbije (PKS).

"Naravno, ruska strana želi da to budu paritetni odnosi, što nisam sigurna da možemo da im izađemo u susret. Sastanak će trajati danas i sutra, a naš cilj je da dobijemo veći broj dozvola, kako bi ta ekonomska razmena, koja je sve veća i veća, bila propraćena i sa transportom", rekla je Mihajlović.

Objašnjavajući zašto paritetni odnos za Srbiju nije prihvatljiv ona je rekla da ruski prevoznici nisu iskoristili 4.500 dozvola pa bi, ukoliko se prihvati paritetni odnos, Srbija morala da smanji količinu robe u izvozu za Rusiju.

Predsednik Grupacije drumskog transporta Srbije Miroslav Nikolić rekao je novinarima da su srpski prevoznici spremni za povećanje broja dozvola za Rusiju, jer imaju odgovarajući broj vozila, sa standardom motora Euro 5 i starosti najviše šest godina.

Nikolić je ocenio da Srbija ima jedan od najboljih voznih parkova u regionu, što se tiče vozila za drumski transport.

Predsedenik Saveza udruženja autoprevoznika severozapadnog federalnog okruga Ruske federacije Ilja Jašin rekao je novinarima da ruska strana predlaže uspostavljanje neposrednih veza između izvoznika i prevoznika, u cilju razmene informacija.

Jašin je rekao da ne očekuje u skorijoj budućnosti da će se disproporcija u broju dozvola srpskim i ruskim prevoznicima smanjiti, jer je tu velika razlika, naglašavajući da ruska strana želi da srpszki prevoznici preuzmu deo transporta sada obavljaju kompanije iz drugih zemlaja.

Predstavnici ruskih prevoznika, koji predstavljaju 13 prevozničkih kompanija, na sastanku u PKS ocenili su da su zbog povećanja ruske tražnje za srpskom robom transporne firme iz Rusije pokazale veći interes za učešće u tom poslu, što do sredine ove godine nije bio slučaj.

Srpska strana je na sastanku predložila oslobađanje od carinskih procedura u prevozu robe sa Rusijom, da bi se ubrzao perkogranični protok, pod uslovom da se obezbede odgovarajuće carinske deklaracije. Vrednost robne razmene Srbije i Rusije je, od primene Sporazuma o slobodnoj trgovini, za proteklih nekoliko godina uvećana tri puta i u stalnom je porastu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

17 h

Podeli: