Slabiji rod povrća u Srbiji

Ovogodišnji rod povrća u Srbiji, prema procenama stručnjaka biće znatno niži od višegodišnjeg proseka od dva miliona tona.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.07.2014.

20:28

Default images

Sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije (PKS), Nenad Budimović, rekao je za agenciju Beta da će ovogodišnji rod povrća u Srbiji biti niži od proseka, jer je većina zasada i plasteničke proizvodnje u Srbiji pretrpela velike štete tokom poplava.

Budimović je rekao i da trenutne vremenske prilike, visoka vlažnost kao i nagle temperaturne prome ne pogoduju povrću i uslovljavaju dosta veća ulaganja u dodatna tretiranja od bolesti i štetočina što će sve usloviti i znatno više cene ovih proizvoda.

Prema njegovim rečima, procene su i da će ovogodišnji rod voća u Srbiji biti između 1,3 i 1,4 miliona tona.

"Voća i povrća imaćemo dovoljno za sopstvene potrebe, ali što se tiče izvoza, prvi podaci pokazuju da su jagoda, trešnja i višnja ostvarile manji izvoz nego prethodne godine, a razlog je loš kvalitet plodova, niska cena i rod u susednim zemljama koji je bio znatno bolji nego u Srbiji", kazao je Budimović.

Prema ranijim podacima, rod jagode u Srbiji u ovoj godini procenen je na 7.000 do 8.000 tona, dok se očekuje da će rod višnje biti između 90.000 i 100.000 tona, a maline 70.000 do 80.000 tona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

18 h

Podeli: