Zamaglite zasade, ublažite štetu

Sneg koji je padao prethodnih dana naneo je najviše štete malinjacima, dok na drvenastim voćkama šljive, jabuke, kruške, višnje, breskve direktnih šteta nema.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 19.04.2014.

09:50

Default images

Štete su se pojavile na starijim zasadima autohtonih sorti šljiva, gde je bilo lomljenja stabala, pod teretom teškog i vlažnog snega, precizirao je stručnjak Instituta za voćarstvo u Čačku, Milan Lukić.

Lukić je za RTS rekao da su one minimalne, s obzirom da je takvih zasada relativno malo, i da su u pitanju, po pravilu, zasadi na kojima se ne primenjuje ni minimum agrotehničkih mera, prvenstveno rezidba i slično.

Indirektne štete se mogu javiti do kraja aprila, zbog mraza, jer mogu da izmrznu tek zametnuti polodovi, ali može da bude i slabijeg zametanja i oplođenja kod voćaka kod kojih taj proces još nije završen, kazao je on.

Lukić voćarima savetuje zamagljivanje zasada paljenjem vatri, koje mogu da ublaže posledice. Prema njegovim rečima, orošavanje je jedini pravi način zastite od mraza, ali su mogućnosti jako ograničene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

21 h

Podeli: