"Ne trebaju nam saveti MMF-a i SB"

Srbija ima plan za ekonomiju i nije u situaciji da joj MMF i Svetska banka govore šta bi trebalo da radi, izjavio je Lazar Krstić.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.10.2013.

00:29

Default images

Srbija ima plan za ekonomiju koja je ključna u procesu pridruživanja EU i nije u situaciji da joj Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svetska banka govore šta bi trebalo da radi, izjavio je ministar finansija Lazar Krstić.

"Nivo naših deviznih rezervi je takav da nam u ovom trenutku ne treba više od aranžmana iz predostrožnosti sa MMF. Hoćemo da uđemo u razgovore sa MMF jer bi to pružilo kredibilnost našoj politici. Nismo u situaciji da nam MMF i Svetska banka govore šta treba da radimo, nego dolazimo i kažemo šta nama treba da bismo uspeli da Srbiju postavimo na noge", rekao je Krstić Radioteleviziji Srbije.

Krstić, koji je u Vašingtonu sa guvernerkom Narodne banke Srbije Jorgovankom Tabaković razgovarao sa predstavnicima Stejt departmenta i Ministarstva finansija SAD, rekao je da su to bili "razgovori na najvišem nivou u poslednjih 10 godina".

"Naš cilj je bio da pokažemo zaokret u našoj politici i da iza toga stojimo jedinstveno. Strukturne reforme su više puta počinjane ali nisu završene i MMF i Svetska banka su nam otvorili vrata da nastavimo putem kojim smo krenuli", rekao je Krstić.

Krstić je istakao da su ekonomske mere Vlade Srbije zapravo fiskalna i ekonomska strategija.

"Imamo plan u ekonomiji koja je ključna za pridruživanje EU. Mere su stimulativne za privlačenje stranog kapitala i investitore, jer su oni ranije bili nesigurni i prvo su pitali da li postoji srednjoročni plan i znamo li šta radimo, a sada imamo jasnu sliku o tome", rekao je Krstić.

Jorgovanka Tabaković rekla je da Vladine mere nisu nimalo lake, nego su zahtevne i dugoročne.

"Kao što je rekla i direktorka MMF Kristin Lagard, srednjoročnost mera je minimum roka na koji moramo da planiramo, a program Vlade to sadrži. Izlazimo sa realnim ciframa, nije nam cilj da nekoga varamo ili zavaravamo o tome šta možemo i treba da uradimo", rekla je guvernerka Narodne banke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

20 h

Podeli: