Zbog Sirije skuplje gorivo u Srbiji

U slučaju vojne intervencije u Siriji, zbog rasta cena sirove nafte, u Srbiji se može očekivati poskupljenje benzina i dizela od 2,5 do 8,5 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 31.08.2013.

11:08

Default images

Odnosno od dinar i po do sedam dinara po litru, bez akciza i PDV-a, saopštilo je danas Ministarstvo energetike.

U saopštenju se navodi da u slučaju vojnog napada na Siriju, analitičari predviđaju rast cena sirove nafte na svetskom tržištu između četiri i 13 odsto, što će se odraziti i na cene goriva u Srbiji.

Iz Ministarstva energetike podsećaju da, budući da je udeo domaće nafte u ukupnoj preradi sirove nafte oko 40 odsto, a da se ostatak potrebnih količina naftnih derivata obezbeđuje iz uvoza, svako pomeranje cena sirove nafte utiče i na cene goriva u Srbiji.

Navodi se i da domaće zakonodavstvo daje ograničene mogućnosti za intervenisanje države na tržištu, koje su propisane Zakonom o akcizama i Zakonom o energetici.

U slučaju rasta cena sirove nafte na svetskom tržištu, koji negativno utiče na makroekonomsku stabilnost u zemlji, Zakonom o akcizama utvrđeno je da vlada može privremeno da smanji akcize za iznos poskupljenja goriva, a najviše 20 odsto od poslednjih objavljenih iznosa akciza.

Pored toga, Zakon o energetici predviđa da vlada propisuje način utvrđivanja najviših cena osnovnih derivata nafte, bez fiskalnih dažbina, u slučaju sprečavanja poremećaja na tržištu ili otklanjanja štetnih posledica poremećaja na tržištu nafte i naftnih derivata.

Takođe, na osnovu podataka Naftne industrije Srbije, o postojećim zalihama nafte i naftnih derivata, planiranim nabavkama tih energenata i uticaju kretanja na svetskom tržištu na domaće cene, kao i informacija o mogućnosti snižavanja proizvodnih margina i trgovačkih marži u periodu poremećaja na tržištu, moguće je izvršiti analizu opravdanosti porasta cena i preporučiti određene korake.

Za dugoročnu stabilnost snabdevanja domaćeg tržišta naftom i naftnim derivatima, kako je istaknuto u saopštenju, od velikog značaja biće usvajanje novog zakona o robnim rezervama koji će regulisati pitanje energetske sigurnosti u toj oblasti kroz formiranje obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata, kojima će upravljati Javno preduzeće "Transnafta".

Iz Ministarstva energetike objašnjavaju da se u svetskim analizama, uticaj moguće vojne intervencije u Siriji na cene sirove nafte vezuje uglavnom za moguću destabilizaciju šireg regiona Bliskog istoka, imajući u vidu da Sirija u svetskoj proizvodnji nafte učestvuje s 0,2 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

10 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: