Šta je snaga nemačke privrede

Najduža recesija u evrozoni, okončana je, pre svega, zahvaljujući nemačkim izvoznicima.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 18.08.2013.

13:38

Default images

Oni su iskoristili blagi globalni oporavak i povećali prodaju na azijskom i američkom tržištu.

Ove godine očekuje se rast izvoza Nemačke u SAD za 15 odsto, na 100 milijardi evra, i u Kinu za pet odsto, na 70 milijardi evra.

Najveće zasluge za izlazak evrozone iz najduže recesije na kontinentu u poslednjih 40 godina, prvenstveno pripadaju nemačkoj privredi. Lokomotiva evropske privrede u poslednja tri meseca beleži rast od 0,7 odsto. Posebno značajni za vitalnost i konkurentnost najjače evropske privrede su rast izvoza i jak privatni sektor.

Najduža recesija u evrozoni, okončana je, pre svega, zahvaljujući nemačkim izvoznicima, koji su iskoristili blagi globalni oporavak i povećali prodaju na azijskom i američkom tržištu. Ove godine očekuje se rast izvoza Nemačke u Sjedinjene Države za 15 odsto, na 100 milijardi evra, i u Kinu - za pet odsto, na 70 milijardi evra.

"Uprkos manjoj tražnji za nemačkim proizvodima u evropskim zemljama, u Americi se ona oporavlja. I u Kini raste nemački izvoz, posebno automobila i industrijskih proizvoda", kaže analitičar Robert Salver.

Ipak, nemački privredni rast od 0,7 odsto nedovoljan je da obezbedi stabilniji oporavak evrozone. Iznenađuje da su u Nemačkoj, u kojoj su kamate niske, investicije nedovoljne. Za dalji privredni rast Nemačke, ali i evrozone, neophodne su i veće javne investicije i nastavak strukturnih reformi.

"Moramo zajedno da jačamo privredni rast u Evropskoj uniji, kako bi ona bila konkurentnija. Evropska i ekonomija evrozone biće među najjačim u svetu", kaže ministar ekonomije Filip Rosler.

Snaga nemačke ekonomije je u oko tri miliona malih i srednjih preduzeća, od kojih većina posluje na međunarodnom tržištu. Polovina njih, posebno onih u industriji, planira rast investicija i izvoza.

"Za godinu dana, naša kompanija udvostručila je izvoz digitalnih proizvoda. Izvozimo u sve delove sveta", kaže Hans Piter Fuš, direktor "Embpasta".

Godinama, Nemačka u svet izvozi više nego što uvozi. Na kritike da čak dvadesetak zemalja Evropske unije, beleži deficit trgujući sa njima, Nemci odgovaraju da Evropa ima mnogo strukturnih problema i da se neravnoteža ne može kloniti ograničavanjem izvoza uspešnih država, već uz pomoć strukturnih i kohezionih fondova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

23 h

Podeli: