Novo najbogatije nalazište u Boru

Radnici geološke službe Rudarsko-topioničarskog basena Bor pronašli su u dolini Ujove reke do sada najveće ležište rude, debljine preko 850 metara.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 17.07.2013.

15:04

Default images

Na lokaciji Kriveljski kamen, u blizini površinskog kopa Veliki Krivelj istraživanja se privode kraju. Za nešto više od godinu i po dana uradeno je 47 istražnih bušotina, čija je ukupna dužina 21.000 metara.

Rezultati pokazuju zadovoljavajući kvalitet rude, a do nove godine se očekuje da će nadležni republički organi overiti nove rudne rezerve RTB-a Bor na toj lokaciji, koje se kreću izmedu 70 i 80 milona tona rude, sa prosečnim sadržajem bakra u rudi od 0,26 odsto.

U podnožju ovog nalazišta, u doliniji Ujove reke, geolozi su pronašli još jedno, do sada nepoznato nalazište. Urađene su tri istražne bušotine, od kojih je jedna stigla do 1.630 metara ispod površine zemlje i predstavlja najdublju bušotinu u istoriji RTB-a Bor.

Rezultati dobijeni na osnovu analiza izvađenog materijala pokazuju da se radi o velikom ležištu. U dolini Ujeve reke ruda se javlja na 500 metara ispod površine zemlje i prostire se narednih 850 metara, a srednji sadržaj bakra u rudi je oko 0,24 odsto.

S obzirom na to da i druge dve obližnje bušotine prolaze kroz rudu, može se govoriti o nekoliko stotina miliona tona rezervi sa prosecnim sadržajem 0,25 odsto bakra u rudi.

"Raspored bušotina ukazuje da se ležište penje prema površini i naredne će pokazati njegove konture i količinu. Za sada, samo na osnovu ove tri, može se govoriti o prognoznim rezervama od oko 300 miliona tona sa 0,25 odsto bakra", izjavio je Tanjugu rukovodilac Sektora za geologiju Rudnika bakra Bor, Trajče Tončić.

U završnoj fazi je i pribavljanje saglasnosti od nadležnog ministarstva za novo istražno polje kod Knjaževca. Radi se o 100 kvadratnih kilometara na prostoru izmedu Minićeva i Novog Korita, gde može biti značajnih ležišta olova, bakra, cinka, zlata, a u jednoj zoni postoje šanse i za pronalaženje ležišta uglja, kažu u RTB-u Bor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

13 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: