Ekonomisti o merama SNS-a

Mere koje je predložo SNS za poboljšanje ekonomske situacije zemlji, ekonomisti komentarišu pozitivno.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 02.06.2013.

16:19

Default images

Oni ističu da ukoliko se te mere sprovedu to bi bio znak da je država počela ozbiljno da funkcioniše.

Predsedništvo Srpske napredne stranke ovlastilo je lidera stranke Aleksandra Vučića da danas vodi razgovare sa koalicionim partnerima u kojima će insistirati na tri stava za poboljšanje ekonomske situacije - fiskalnoj disiplini, popravljanju investicione klime i efikasnoj reformi javnih preduzeća, državne uprave i rešavanju pitanje preduzeća u restrukturiranju.

Ekonomista Ljubodrag Savić ocenio je za Tanjug da bi, ukoliko se zaista sprovede fiskalna disciplina i reši pitanje neplaćanja dugova, to bio korak napred i znak da se država ozbiljno uhvatila u koštac sa problemima.

Efikasnost javnih preduzeća je nešto što od nas očekuju sve medjunarodne institucije, rekao je Savić naglasivši da se SNS nije mnogo proslavila u tom pogledu, jer je u mnoga javna preduzeća razmestila svoje ljude, ali se njihova efikasnost nije popravila.

Umesto da se smanji broj zaposlenih u javnim preduzećima on raste, rekao je on i dodao da je problem restrukturiranja javnih preduzeća do sada jedna vlada prebacivala drugoj, ali veruje da će se sadašnja vlada uhvatiti u koštac sa ovim problemom.

"Ali ako misle da većinu javnih preduzeća ugase onda to nije neko rešenje. Mislim da u okviru javnih preduzeća ima delova koji mogu da prežive", smatra Savić.

Savić je pohvalio nastojanje vlasti da započne borbu protiv korupcije, jer to je jedan od ključnih problema naše države.

"Ako su zaista spremni da borbu protiv korupcije nastave, to će u najvećoj meri doprineti i promeni investicione klime", rekao je Savić.

Prema njegovom mišljenju, neophodno je i da se popravi ekonomsko okruženje, stvore efikasniji sudovi, ne menjaju stalno zakonski propisi i podigne efikasnost administracije.

Ekonomista Mladjen Kovačević istakao je za Tanjug da mere ekonomskog oporavka koje je predložila SNS izgledaju prihvatljivo, ali da se postavlja pitanje kako ostvariti ta predložena rešenja i zašto je Srbija uopšte došla u situaciju u kojoj se nalazi.

"Uvek se može postaviti pitanje koliko su ove sadašnje vladajuće stranke doprinele situaciji, kao i kako ostvariti predložene mere kada znamo kakva nam je situacija u zemlji, kakve su nam privreda i finansije i perspekitve", kazao je Kovačević.

Prema njegovim rečima, predlog SNS "na prvi pogled obećava", ali je podvukao da "izmedju obećanja i realizacije i uspeha postoji velika provalija".

"Nešto može da se uradi, ali trebaće mnogo spremnosti i posvećenosti svih u vladajućim strankama i ministarstvima da bi se sve to ostvarilo, a nešto mora da se uradi", smatra Kovačević.

Govoreći o kapacitetu i spremnosti aktuelne vlasti da sprovede predložene mere Kovačević je rekao da će u njih poverovati kada reši pitanje glomazne birokratije.

"Za sada pokazuju samo volju, ali dok ne vidim da su spremni da reše pitanje silne birokratije od 550.000 zaposlenih, ne mogu da im verujem. Treba prvo da vidim kako misle to da reše, da li će da smanje plate kao u Nemačkoj i Bosni i Hercegovini ili će da uslede otpuštanja", kazao je Kovačević.

On je zaključio da ima mnogo obećanja, ali da je to još daleko od onoga što zaista deluje da će aktuelna vlast biti spremna i sposobna da ostvari.

Potpredsednica SNS Zorana Mihajlović rekla je novinarima posle sednice Predsedništva da je neophodno smanjiti rashodnu stranu budžeta, kao i formirati Kancelariju za brze odgovore, kako bi se unapredio investicioni ambijent.

Ona je navela da bi kancelarija trebalo da bude formirana tokom leta i najavila da će SNS izvršiti analizu fiskalne konsolidacije, videti njene efekte i ako treba predložiti nove mere kako bi se rešili eventulani problemi.

"Te mere i sve što nas čeka nije lako. Srbija se nalazi u ozbiljnoj ekonomskoj situaciji i moramo da učinimo sve i svi zajedno da iz toga izadjemo. SNS smatra da su sve te mere lekovite za Srbiju", naglasila je Mihajlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

19 h

Podeli: