Starački domovi ostaju bez dozvola?

Domovi za stare poslednjih godina postali su unosan posao, način da se dobro zaradi, često ne vodeći računa čak i o elementarnim stvarima.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 16.01.2013.

09:25

Default images

Nisu retke ustanove ovog tipa koje rade u nehumanim uslovima, bez ikakvih standarda o hrani, bezbednosti, lekarskoj pomoći i, na kraju, bez neophodnih papira nadležnog Ministarstva.

Međutim, novi pravilnik koji bi trebalo da se uskoro usvoji vodiće više računa o bezbednosti najstarijih sugrađana. I neke od ovakvih ustanova mogle bi da dobiju katanac na vrata.

"U 2012. na šest meseci zabranjen je rad jednom domu za smeštaj odraslih i starijih koji je imao dozvolu Ministarstva, jedan je prestao sa radom na lični zahtev osnivača doma, dok su dva ilegalna dobila rešenje o zabrani rada", kaže Nena Darmanović, inspektor socijalne zaštite pri Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Prethodno, tokom 2011. izdata su rešenja o zabrani rada za osam ilegalnih domova za smeštaj odraslih i starijih, kao i jedno rešenje na šest meseci. Najviše ilegalnih domova je zabranjeno u 2010. kada je izdato čak 25 rešenja.Česte su i nesreće u ovim ustanovama. T

Cene od 300 do preko 500 evra

Cenu smeštaja u privatnom domu određuje sam vlasnik, a u državnim nadležno Ministarstvo, ali ona nije ista za sve kategorije starih osoba. Vodi se računa o tome koliko je neko sposoban da samostalno učestvuje u svakodnevnom životu, hrani se i deli sadržaje koji su organizovani.

Krevet u domovima se može pronaći za 300 evra, ali se za one najteže slučajeve dementnih ili nepokretnih najstarijih sugrađana smeštaj plaća i preko 50.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: