Motorni vozovi na srpskim prugama

Železnice Srbije će u naredne dve do četiri godine uspeti da vrate imidž najznačajnijeg putničkog prevoza u državi, kaže predsednik UO Zoran Anđelković .

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 08.11.2012.

15:15

Default images

Železnice će napredovati, prema njegovim rečima, zahvaljujući ruskom kreditu od 800 miliona dolara.

Anđelković je precizirao da će u naredne dve do četiri godine pruge i srpska železnica biti revitalizovane kroz realizaciju ruskog kredita, od kojeg će 100 miliona dolara biti uloženo u nabavku novih motornih vozova.

Takođe je naveo da će radi osavremenjivanja puteva u Srbiji 700 milona evra biti uloženo u revitalizaciju koridora 10 i izgradnju pruge drugog koloseka na relaciji Pančevo-Beograd i Valjevo-Loznica, kao i pruge Beograd-Bar.

"Zahvaljujući kreditu međunarodne železničke banke 'Eurofime' od 43 miliona švajcarskih franaka, Železnice Srbije su prvi put posle tri decenije bile u prilici da kupe nove motorne vozove", kazao je Anđelković.

Prema njegovim rečima, za potrebe građana Srbije stiglo je 12 novih motornih vozova ruskog proizvođača.

"Ovo je prvi krug nabavke, a u narednih dve do tri godine, uz pomoć Vlade, planiramo nabavku još 25 ovakvih vozova. U planu je osavremenjivanje železnica uključivanjem i novih elektro-lokomotiva", rekao je Andjelković.

Danas je pušten u saobraćaj voz u Prokuplju i prema rečima šefa železničke stanice u Prokuplju, Novaka Martinovića, novi voz koji će svakodnevno saobraćati na relaciji Niš-Prokuplje-Kuršumlija od velikog je značaja za stanovnike Topličkog okruga za koje je železnički saobraćaj još najeftiniji vid prevoza.

"Ovo je velika ušteda i za Železnice Srbije jer nove lokomotive mnogo manje troše od starih, a i za naše putnike jer će sada po istim cenama, koje su upola jeftinije od autobuskih prevoznika, moći mnogo brže i udobnije da putuju", kazao je Martinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: