DRI:Nepravilnosti u Putevima Srbije

Revizijom javnih nabavki za 2010. u Putevima Srbije utvrđene su, prema podacima Državne revizorske institucije, nepravilnosti od preko 32,5 milijardi dinara.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 11.09.2012.

11:57

Default images

Kako su rekli u DRI ukupan iznos utvrđenih nepravilnosti javnih nabavki kod JP tokom 2010, koje je ta institucija revidirala prošle godine, iznosi oko 50 milijardi dinara.

Prema Izveštaju o reviziji finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja JP "Putevi Srbija" za 2010, vrednost nepravilnosti u procesu javnih nabavki, iznosi 32.054.661.000 dinara.
U "Putevima Srbije" je ranije rečeno Tanjugu, povodom izveštaja revizora u kojem su navedene nepravilnosti u primeni Zakona o javnim nabavkama - da u tim slučajevima nije pokrenut postupak javnih nabavki, već su angažovana preduzeća u okviru "Nibens grupe" za popravku i održavanje puteva.
"Naglašavamo da potpisnici ugovora sa Putevima Srbije od 2004. nisu samo članice Nibens grupe - pet preduzeća, već 26 preduzeća koja se bave održavanjem državnih puteva prvog i drugog reda", navedeno je u saopštenju iz "Puteva Srbije". Prema saopštenju, uzimajući u obzir činjenicu da nadležna ministarstava nisu usaglasila niti donela pravilnik o kategorizaciji tih puteva, na osnovu kojeg bi bila izvršena prekategorizacija magistralnih i regionalnih puteva, nije bilo moguće precizno utvrditi mrežu državnih puteva koji su na osnovu odredbi Zakona o javnim putevima povereni "Putevima Srbije" na upravljanje i održavanje.
"Tako nije bilo moguće utvrditi ni predmet eventualne javne nabavke redovnog održavanja državnih puteva prvog i drugog reda", navodi se u saopštenju.
Kako navode u DRI, nepravilnosti u vezi sa javnim nabavkama zabeležene su i kod ostalih JP koje je te institucija revidirala 2011, medju kojima su, pored ostalih, "Železnice Srbije" i Akcionarsko društvo za vazdušni saobraćaj "Jat airways". Nepravilnosti u vezi sa javnim nabavkama zabeležene su i u novosadskim javnim preduzećima "Gradsko zelenilo", "Stan", "Vodovod i kanalizacija", "Sportski i poslovni centar Vojvodine" i "Put".
Prema navodima DRI, nepravilnosti su, takodje, zabeležene u JP "Gradska toplana" u Kruševcu, JKP Regionalna sanitarna deponija "Duboko" u Užicu, JP za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica" u restrukturiranju i JP za komunalnu delatnost "Lazarevac". DRI je nepravilnosti zabeležila i u niškim javnim preduzećima "Gradska toplana", "Mediana" i "Naišus".
Od ukupne vrednosti uočenih nepravilnosti 38 milijardi dinara se odnosi na vrste postupaka javnih nabavki, a 12 milijardi dinara na sprovodjenje postupaka javnih nabavki iako one nisu bile predvidjene planom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

10 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: