Sutra se zadužujemo za 60 miliona

Uprava za javni dug Ministarstva finansija Srbije ponudiće sutra na aukciji dvogodišnje državne obveznice denominovane u evrima.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.07.2012.

11:17

Default images

Ukupna nominalna vrednost ovih hartija od vrednosti biće 60 miliona evra.

Godišnja kamata na te dužničke hartije je 5,75 odsto, a isplata je polugodišnja.

U julu je Uprava za javni dug na aukciji prodala pedesettronedeljne državne zapise za 20 miliona evra, što je bilo 57,2 odsto obima emisije. Godišnja kamatna stopa na te hartije je 6,15 odsto, a planirana je prodaja preostalih zapisa.

Inače, srpske obveznice su veoma interesantne za strane fondove pogotovo američke. Kako je nedavno objavio američki "Volstrit džornal" sve veći broj velikih globalnih fondova se, bežeći od krize u evrozoni, okreće tržištima obveznica u manjim zemljama poput Srbije. Taj list navodi primer fonda "Global Makro Absolut Fand", u vlasništvu američke korporacije "Iton Vens", koji na srpskom tržištu obveznica ima udeo od čak 12 odsto, a obveznice vlade Srbije čine treću po veličini investiciju tog fonda u ovoj godini nakon onih SAD i Kine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

19 h

Podeli: