Uz Kampinu na zahtevno tržište EU

Dolazak holandske kompanije "Kampina" na tržište Srbije će omogućiti plasman mlečnih proizvoda iz Srbije na zahtevno tržiše Evropske unije.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 28.04.2012.

13:15

Default images

"Radi o robnoj grupi koja je najosetljivija u pogledu zadovoljavanja standarada kvaliteta za plasman na tržište EU, daleko zahtevnijoj čak od mesa i mesnih prerađevina", objasnio je predsednik Naučnog društva agrarnih ekonomista Srbije Miladin Ševarlić.

Prema Ševarliću koji je i profesor na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu, značajno će biti i ukoliko "Kampina" omogući udruživanje u zadruge krupnih proizvođača mleka koji godišnje isporučuju više do 300.000 litara mleka. To bi srpskim proizvođačima mleka omogućilo da koriste sve benefite koje imaju proizvođači mleka u Holandiji i drugim zemljama na čijoj se proizvodnji bazira zadružni sistem pod nazivom Kampina, osnovan krajem 1990-tih, dodao je Ševarlić.

Komisija za zaštitu konkurencije ovoga meseca odobrila je holandskoj kompaniji Frisland Kampina preuzimanje beogradske kompanije "Imlek" i "Mlekare Subotica".

Vlasnik te dve mlekare, kompanija "Salford kapital partners", objavila je početkom februara da je potpisan Memorandum o razumevanju sa FrislandKampinom, i da očekuju da će dogovor biti okončan u narednih nekoliko meseci.

Komisija za zaštitu konkurencije je na internet strani objavila rešenje kojim se po skraćenom postupku "odobrava koncentracija učesnika na tržištu" koja nastaje sticanjem udela Imleka i Mlekare Subotica u vlasništvu holandske kompanije.

Komisija je odobrila preuzimanje najmanje 81,68 odsto izdatih akcija "Imleka" i najmanje 81,76 odsto izdatih akcija "Mlekare Subotica".

Generalni direktor kompanije "Imlek" Slobodan Petrović rekao je da je još rano govoriti o okončanju ovog postupka, jer se čekaju saglasnosti regionalnih Komisija za zaštitu konkurencije, na čijim tržištima ove dve kompanije plasiraju svoje proizvode.

Reč je o saglasnostima nacionalnih komisija Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

"Imlek i "Mlekara Subotica" posluju, inače, kao nezavisni proizvođači mlečnih proizvoda na području zapadnog Balkana.

Zajedno opslužuju tržište od oko 25 milliona potrošača, a ukupan prihod kompanija iznosi oko 270 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

16 h

Podeli: