Janković: Majstorima najveće plate

Predsednik Privredne komore Beograda Milan Janković kaže da su majstori nekada bili plaćeniji od mnogih u državnoj upravi, ali da se danas to izgubilo.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.03.2012.

10:50

Default images

Prema njegovom mišljenju, pravo mesto bi trebalo da zauzmu proizvodna, kao i sva druga zanimanja koja donose sprecijalna ili specifična znanja, jer potreba za tim postoji.

"Ranije su majstori, a posebno vodeći, dobijali veće plate nego mnogi drugi u sitemu državne uprave, a danas se to izgubilo. Zato ne samo zanatlije, preduzetnici, i ostali koji imaju znanje iz tog tericijalnog sektora, moraju da se podrže. Slovenija je to dobro uradila, Nemačka odlično, i mi moramo da se ugledamo na njih", kazao je Janković. Kako je naveo, EU ne podrazumeva samo prava nego i obaveze, jer je to sistem satandarda, kriterijuma i načina ponašanja.

On ukazuje da je PKB dajući doprinos tim evropskim tendencijama domaće privrede već duže vreme s takvom koncepcijom rada, okrenuta i okruglim stolovima, panelima, kao i sistemom „be to be“ ili direktnim kontakatim privrednika.

Sa dobijanjem statusa kandidata i daljim približavanjem Srbije EU komorski sistem motra da doživi transformaciju, ali mnogo manju nego ostali u državi, jer evrokontinentalni tip komorskog sistema već postoji u Srbiji, izjavio je Janković, koji ističe da je internacionalizacija najvažniji komorski posao.

On ukazuje da komora treba da obavi ogroman posao kada je u pitanju nastup preduzeća na trištima regiona, a posebno EU, što zahteva drugačiju koncepciju, mnogo veće angažovanje u obrazovanju, pogotovu dualnom, koje još nije uspelo da se etablira u srpskom obrazovnom sistemu.

"Smatram da komore u regionu, i sve druge asocijacije, treba da se udruže, da razmenimo iskustva, pogotovu sada kada je Hrvatska na pragu, a Slovenija već duže vremena u EU. Potrebno je pratiti šta to oni čine i da vidimo šta zajednički možemo da uradimo za privredu", naveo je janković.

Kako kaže, privreda je u izuzetno teškom stanju, treba da se uklone administrativne prepreke, olakša pristup finansijskim sredstvima i da država da podršku privrednicima, pogotovu u prve tzri godine firmama koje počinju da rade.

PKB je prateći državu trasirala svoj evropski put pa je pre pet – šest godina otvorilo svoj Biro u Briselu, kako objašnjavai Janković za „EU lavirinte“. Biro je otvoren u saradnji, i uz pomoć privrednh komora Evrope i Evropskom asocijacijom zanatlija malih i srednjih preduzeća (UEAPME) koja okuplja 13 miliona članova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: