"Ne" Rusiji koštalo bi mlrd. USD?

Ulaskom u EU, Srbija će biti u obavezi da poništi sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom koji nam godišnje samo od izvoza donosi oko milijardu dolara prihoda.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 24.02.2012.

00:11

Default images

Stručnjaci kažu da će Srbija zbog Evrope, pored “slobodnog” izvoza u Rusiju koji svake godine raste za 60 odsto, morati da se odrekne i svih bilateralnih sporazuma sklopljenih s drugim zemljama.

Podsetimo, Vensan Dežer, šef delegacije EU u Srbiji, je potvrdio stav ruskog ambasadora Aleksandra Konuzina da će Evropa tražiti od Srbije da se odrekne sporazuma o slobodnoj trgovini sklopljenog 2000. godine s Rusijom. Međutim, Miroslav Mitković, savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS), upozorava da za Srbiju prekid sporazuma s Rusijom neće biti bezbolan jer je od njegovog sklapanja naš izvoz u tu zemlju svake godine rastao za oko 60 odsto.

On navodi da je "izvoz Srbije u Carinsku uniju (Rusija, Belorusija i Kazahastan) u 2010. bio 580,5 miliona dolara, dok je uvoz bio 2,27 milijardi dolara. U poređenju sa 10 meseci 2011, vidi se značajan pomak u izvozu Srbije, tako da je veći za 58,7 odsto".

"Nemamo još uvek precizne informacije za celu godinu, ali izvoz naše robe u Rusiju u 2011. dostiže sumu od oko 900 miliona dolara. Ukoliko se do ulaska u EU srpske firme koje izvoze na taj prostor ne prilagode ili bolje pozicioniraju na ruskom tržištu, propašće, što će se osetiti i u našoj privredi", objašnjava Mitković.

Nenad Popović, predsednik međunarodne kompanije ABS elektro, koja posluje i u Rusiji, kaže da “ulaskom u EU naša zemlja gubi privilegiju kakvu nema nijedna zemlja u Evropi”.

"Taj sporazum nam omogućava izvoz od preko 95 odsto domaćih proizvoda u Rusiju bez carina. Zahvaljujući tom sporazumu, izvoz srpskih proizvoda u Rusiju svake godine raste i ona postaje veoma značajno izvozno tržište za našu zemlju. U trenutku kada se sve zemlje u Evropi bore da imaju što bolju ekonomsku saradnju s Rusijom, naša vlada je spremna da se odrekne olakšica koje imamo jedini u Evropi i koje mogu da budu naša konkurentska prednost u odnosu na zemlje u EU", upozorio je Popović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

21 h

Podeli: