Đuraškoviću oduzet Partizanski put

Agencija za privatizaciju objavila je da je raskinula kupoprodajni ugovor za građevinsko preduzeće "Partizanski put", člana "Nibens grupe".

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 11.08.2011.

12:51

Default images

Privatizacija je raskinuta 5. avgusta, a razlog za to je što vlasnik nije poštovao odredbe tog ugovora, potvrdio je portparol Agencije Dušan Belanović.

On je precizirao da kupac nije obezbedio kontinuitet poslovanja i raspolagao je imovinom preduzeća suprotno odredbama kupoprodajnog ugvora.

Agencija će sada postaviti privremenog zastupnika kapitala i postoji mogućnost da preduzeće bude ponovo prodato, ali prethodno se mora videti da li će se, možda, u toj firmi uvesti stečaj, jer je dugo bila u blokadi. NBS je objavila spisak preduzeća koja su u bokadi duže od dve godine, među kojima je i "Partizanski put", pa treba videti da li će poverioci tražiti stečaj, ili će predložiti neko drugo rešenje, kazao je Belanović.

Agencija je pokrenula naplatu garancije i kazni zbog nepoštovanja ugovora u ukupnoj vrednosti od 650.000 evra. Preduzeće za puteve "Beograd" kupilo je, u ime Mila Đuraškovića, 2006. godine "Partizanski put" za 400 hiljada evra.

Kontraverzni biznismen Đurašković je uhapšen, zajedno sa sedam njegovih bliskih saradnika i rukovodilaca u putarskom preduzeću "Nibens", u maju zbog sumnje da su od od 2007. do 2010. izvlačili novac iz kruševačke fabrike maziva FAM preko drugih firmi koje su, takođe, u Đuraškovićevom vlasništvu.

Šteta naneta fabrici iz Kruševa procenjena je na više od 32 miliona evra.

Protesti nastavljeni

Putari preduzeća Nibens grupe "Beograd", "Niš", "Bačkaput" i "Vranje" i dalje protestuju u svojim preduzećima zbog neisplaćenih zarada, uz prisustvo policije, izjavila je predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović.

"AIK banka, koja je najveći finansijski poverilac Nibens grupe, sada traži dužnike putarskih preduzeća i nudi im kredite kako bi se na taj način obezbedio novac za isplatu zarada putarima Nibensa", rekla je Vukanovićeva.

"Sada neki kažu da država nije dužna da nam obezbedi plate pošto radimo kod privatnika, ali preduzeća Nibensa su prezadužena tokom procesa privatizacija i tu je zakazala država odnosno Agencija za privatizaciju, što je dozvolila toliku prezaduženost", kazala je predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije.

U Ministarstvu za infrastrukturu kažu da bi sutra trebalo da počne isplata zaostalih zarada putarima Nibens grupe, čija preduzeća duguju bankama oko 130 miliona evra.
Vukanovićeva je rekla da je Samostalni sindikat putara Srbije obavestio Medjunarodnu organizaciju rada, evropske i finansijske institucije koje finansiraju izgradnju putnog Koridora 10 u Srbiji da su putari Nibensa onemogućeni u borbi za svoja prava.

Policija je, prema njenim rečima, u sredu ujutru odblokirala radove na izgradnji Koridora 10 kod Vrbaške petlje tako što je rasterala radnike "Bačkaputa", a zatim blokirala sedišta svih pet putarskih preduzeća Nibensa - "Bačkaputa", "Beograd", "Kragujevac", "Niš", i "Vranje", tako da radnici nisu mogli da udju niti izadju sa mehanizacijom.

Samostalni sindikat putara Srbije je ranije najavio da će u sredu radnici iz svih pet putarskih preduzeća "Nibensa" nastaviti blokadu radova na Koridoru 10 u Vojvodini i blokirati granični prelaz Horogoš.

General policije Mladen Kuribak je demantovao tvrdnje Samostalnog sindikata putara Srbije da je policija rasterala radnike Nibens grupe koji su protestovali na Koridoru 10.

Kuribak je naglasio da ti radovi nisu ni bili blokirani, nego da policija, shodno zakonskim ovlašćenjima, nije dozvolila blokadu saobraćajnica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

21 h

Podeli: