Nama ne trebaju, Nemcima su dobri

Oko 2.000 inženjera i 1.800 lekara koji u Srbiji čekaju na posao mogli bi uskoro da nađu zaposlenje van granica Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 26.06.2011.

15:37

Default images

Odluka nemačke vlade da otvori vrata svoje zemlje za inženjere i lekare mogla bi da bude rešenje za stručnjake koji u Srbiji ne mogu da nađu posao.

Nemačka vlada je prihvatila izmene imigracionih zakona da bi preduzeća lakše mogla da zapošljavaju strane inženjere i lekare. Stranci mogu da dobiju posao u Nemačkoj samo ako bi za njega bili plaćeni više od 66.000 evra godišnje, ili ako preduzeće dokaže da nema kvalifikovanih Nemaca ili državljana članica EU.

Stručnjaci smatraju da u Nemačkoj nema dovoljno diplomiranih lekara i inženjera i da bi do 2025. godine manjak mogao dostići 6,5 miliona stručnjaka tih kvalifikacija.

Inženjerska komora spremna je da pomogne članovima koji bi učestvovali u međunarodnim projektima i odluka nemačke vlade je dobra vest, tvrdi predsednik Inženjerskre komore Srbije Dragoslav Šumarac.

Jedan inženjer obično zapošljava oko deset drugih zanimanja, a tačno je da su plate daleko manje nego u Nemačkoj, ovde je plata oko 700 - 800 evra, a u dobrom delu preduzeća i manja.

Šumarac kaže i da se ne treba bojati odliva kadrova jer je dobro da naši stručnjaci rade u inostranstvu jer će pored usavršavanja sticati i nova znanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

15 h

Podeli: