Teže do beneficiranog staža

Krajem 2010. u Srbiji je bilo 155.495 penzionera sa beneficiranim radnim stažom, a oni koji se spremaju da iskoriste povlastice moraće da rade duže od kolega.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 16.06.2011.

00:17

Default images

Od Nove godine važe i novi, pooštreni uslovi za ostvarivanje povlašćenog obračuna. Osim što se duže radi ”na mestima opasnim po život i zdravlje”, podignuta je i minimalna starosna granica za odlazak u penziju.

Tako bi radnici na poslovima gde se 12 meseci računa kao 14, na svake tri ”regularne” godine u radnu knjižicu upisali jednu godinu ”gratis”. Danas se na takvim poslovima mora provesti pet godina kako bi se upisalo dodatnih 12 meseci. Ova nova pravila tiču se, na primer, farbara u proizvodnji vagona, montera i zavarivača u termoenergetici i hemijskoj industriji, vatrogasaca, dimničara...

U slučajevima gde se 12 meseci računa kao 15, potrebno je po novom zakonu provesti četiri umesto dve i po godine. To je ”zakačilo” operske pevače, zaposlene u zdravstvenim ustanovama koji rade na radiologiji, lekare u hitnoj pomoći koji rade na terenu, čistače septičkih jama...

A na poslovima gde se 12 meseci računa kao 16, neophodno je provesti tri godine umesto dve, a to se tiče mašinovođa, kontrolora leta, duvača stakla...

"Nepromenjena je ostala samo zakonska odredba po kojoj se za najteže poslove 12 meseci računa kao 18. Tako se na svaku godinu dobija godina i šest meseci", objašnjava Dragan Domazet iz Odeljenja za internu kontrolu Fonda PIO.

U tu grupu spadaju baletski plesači, ronioci, piloti, nastavnici padobranstva... " Međutim, nova pravila ne važe za one koji mogu pod posebnim uslovima da ostvare pravo na penziju. To su policijski službenici, određeni zaposleni u Ministarstvu spoljnih poslova, pripadnici BIA...", objašnjavaju u Fondu.

A podignuta je i starosna granica za odlazak u penziju. Tako se, prema starom zakonu, koji je važio do Nove godine, zahtev za penzionisanje mogao predati sa navršene 53 godine života. Danas je to moguće tek nakon 55. rođendana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

22 h

Podeli: