Protest akcionara "C marketa"

Stotinak malih akcionara "C marketa" protestovalo je ispred supermarketa Delta Maksija u centru Beograda tražeći poništenje privatizacije tog trgovinskog lanca.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 06.12.2010.

17:37

Default images

Iako su ranije najavili da će blokirati supermarket, do blokade nije došlo, a nekoliko policajaca stajalo je na ulazu u prodajni objekat.

Akcionari „C marketa“ zahtevaju od Vlade Srbije i Agencije za privatizaciju da ponište preuzimanje akcija tog trgovinskog lanca. Akcije „C marketa“ je preko „Primera C“ otkupila kompanija Delta u decembru 2005. godine.

U protestu je učestovalo oko 50 akcionara „C marketa“ koji su zatražili podelu akcija iz preostalog društvenog dela kapitala tog preduzeća.

Predstavnik malih akcionara "C marketa" Milan Smiljanić kaže da je nezakonito preuzimanje izvršeno je na osnovu Memoranduma, koji predstavlja svojevrsni kartelski dogovor, uz potpise tadašnjeg direktora "C marketa" Slobodana Radulovića, biznismena Miroslava Miškovića, Milana Beka i Danka Đunića.

Postojanje Memoranduma potvrdio je pred Specijalnim sudom u Beogradu, na suđenju sudijama koje su oštetile preduzeća u postupku stečaja i sam biznismen Milan Beko.

"Nezadovoljni akcionari zahtevaju od Vlade i Agencije za privatizaciju da izvrše podelu besplatnih akcija iz društvenog dela kapitala koji još uvek nije prodat - ukupno oko 50.000 akcija, od čega 35.000 pripada Srbiji, a 15.000 akcionarima", rekao je Smiljanić.

Trenutno je 75 odsto akcija registrovano kao vlasništvo „Primera C“, a 23 odsto akcija je društveni kapital. Aukcijska prodaja društvenog kapitala tog preduzećaje bila je zakazana u decemebru 2007. godine, ali je otkazana.

"Protestujemo jer naše zahteve niko ne uvažava. Tužba koju smo mi podneli pre mesec i po stoji u Kasacionom sudu. Verovatno je nešto u ovom slučaju na političkom nivou zamršeno", rekao je jedan od malih akcionara Branko Vučićević.

Akcionari smatraju da su oštećeni jer im je Delta po akciji isplatila 300 evra, navodeći da je tržišna cena akcije u to vreme bila najmanje 1.200 evra. Oni zahtevaju im se ta razlika nakoknadi, kao i sudski troškovi.

Vučićević je najavio da će, u slučaju da zahtevi akcionara ne budu ispunjeni, biti organizovani masovniji protesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

18 h

Podeli: