Šoškić: Ne očekujem dalji rast evra

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić kaže da ne očekuje dalji rast evra, kao i da Srbiji najviše odgovara fluktuirajući kurs.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 08.08.2010.

00:04

Default images

Šoškić je ocenu o fluktuirajućem kursu dao imajući u vidu strukturu privrede, nedovoljno razvijen izvozni sektor i nepostojanje stabilnih deviznih priliva.

Što se tiče prioriteta na mestu guvernera, on je rekao da su to stabilnost cena i finansijskog sistema, što i jesu osnovni zadaci NBS, kao i monetarna politika koja će uvažavati potrebu privrednog oporavka i izvoza.

"Imajući u vidu da je dinar u prethodnim mesecima zabeležio i nominalnu i realnu depresijaciju, kao i da je uspostavljen viši nivo cenovne stabilnosti, uz tendenciju smanjivanja deficita u tekućem delu platnog bilansa i blagi oporavak ekonomske aktivnosti, mislim da u ovom trenutku ne postoje fundamentalni ekonomski parametri koji bi mogli da opravdaju dalju značajniju depresijaciju nacionalne valute", rekao je guverner.

Na pitanje da li smatra da je NBS od početka godine potrošila dosta novca na odbranu dinara, preko 1,6 milijardi evra, i da li će u ovoj godini nastaviti takav trend, Šoškić kaže da su "intervencije iz deviznih rezervi bile usmerene na održavanje finansijske stabilnosti, a one, kao što znamo, nikad nisu jeftine i njihovo trošenje predstavlja cenu stabilnosti".

"Da li će i kolike intervencije biti potrebne u narednom periodu, zavisiće od više faktora, a pre svega od rasta izvoza, priliva stranih direktnih investicija, dotoka doznaka, rizičnosti regiona, ekonomskog oporavka u EU i naših glavnih ekonomskih partnera
", rekao je guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić.

On dodaje i da NBS radi na tome da dinar učini atraktivnijim za banke, kao i da će te aktivnosti nastaviti i ubuduće, "kako bi dinar bio prisutniji ne samo prilikom odobravanja kredita bez valutne klauzule, nego i kod štednje građana".

"NBS će stvarati uslove za što veće prisustvo dinara u finansijskom sistemu, jer je to naša nacionalna valuta sve do trenutka ulaska u evropsku monetarnu uniju, nakon učlanjenja Srbije u EU", kaže Šoškić.

Izvršni odbor NBS je prošle nedelje povećao referentnu kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena, a novoizabrani guverner kaže da će se "ukoliko inflatorni pritisci nastave da jačaju, stvarati osnov i za blago jačanje restriktivnosti monetarne politike u narednom periodu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

21 h

Podeli: