Mrkonjić "impresioniran izgrađenim"

Ministar za infrastrukturu Mlutin Mrkonjić najavio je da će do kraja godine Srbija imati autoput od mosta Gazela u Beogradu do Horgoša i Kelebije.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 03.08.2010.

15:27

Default images

Mrkonjić je rekao da će taj rok biti "možda probijen za mesec - dva" kod izgradnje novog mosta kod Beške.

On je prilikom obilaska radova na severnom kraku Koridora 10 i mosta kod Beške, sa rukovodstvom preduzeća "Putevi Srbije", rekao da je impresioniran onim što je do sada izgrađeno i čestitao radnicima na trenutnoj dinamici izvođenja radova.

Mrkonjić je kazao da ima manjih tehničkih problema koji se rešavaju u hodu, ističući da severni krak Koridora 10 i most kod Beške predstavljaju trenutno najveće gradilište u Evropi. On je dodao da je realizacija infrastrukturnih projekata najbolji put Srbije za ulazak uz Evropu. Direktor projekta izgradnje mosta Slobodan Mitrović, iz austrijske Alpine, koja izvodi radove, kazao je da je most kod Beške već izgrađen oko 70 odsto i da su završeni najteži radovi. On je objasnio da se to odnosi na radove koji su izvođeni na Dunavu, jer se moralo posebno voditi računa da se ne ugrozi postojeći most koji se nalazi na udaljenosti od svega 4,35 metara.

Mitrović je rekao da će u most biti ugrađeno skoro 70.000 kubika betona, 35 kilometara kablova za prenaprezanje, 11.000 tona armature i 15 kilometara šipova. "Mi smo trenutno završili sve šipove na nadlaznice, stubove, 22 raspona gornje konstrukcije na levoj obali po 45 metara, jedan raspon na desnoj obali od 45 metara i krenuli da radimo glavne raspone na reci, koji su 105, 210 i 105 metara", precizirao je Mitrović.

On je rekao da će novi most kod Beške, koji se nalazi na severnom kraku Koridora 10, biti identičan starom mostu i da će imati dužinu od 2,2 kilometra. Mitrović je istakao da je to trenutno najduži most koji se gradi u Evropi.

Drobnjak: Eksproprijacija će biti gotova do kraja godine

Generalni direktor "Puteva Srbije "Zoran Drobnjak kaže da bi eksproprijacija zemljišta, na kome će se graditi Koridor 10, trebalo da bude završena do kraja godine, za šta je to javno preduzeće u 2010. izdvojilo tri milijarde dinara.
Drobnjak je rekao da će ostati vrlo malo da se uradi u procesu eksproprijacije sledeće godine, i da će "Putevi Srbije", najverovatnije, u dogovoru sa Vladom Srbije uzeti kredit za eksproprijaciju u iznosu od još oko tri milijarde dinara. On je dodao da je eksproprijacija skoro završena na delu buduće obilaznice od Batajnice do Dobanovaca i da će ovih dana biti izabran izvođač radova za tu deonicu.

Generalni direktor "Puteva Srbije" je kazao da će 10. avgusta biti raspisan tender za izgradnju petlje Batajnica, a 17. avgusta tender za mostove na Sektoru 5, obilaznice od Orlovače do Belog potoka. On je najavio da će radovi na izgradnji obilaznice od Batajnice do Dobanovaca krenuti početkom septembra, a na petlji Batajnica krajem istog meseca.

Drobnjak je kazao da bi početkom oktobra trebalo da počnu i radovi na izgradnji tri mosta na Sektoru 5, obilaznice oko Beograda i naveo da bi radovi na tim deonicama trebalo da budu završeni za dve godine. On je rekao da je eksproprijacija ozbiljan posao u koji je, pored "Puteva Srbije", uključena i Uprava za prihode i katastre Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: