Skočili i indeksi i promet na Berzi

Indeks najlikvidnijih akcija na Beogradskoj berzi Belex15 danas je porastao 2,29 odsto, dok je opšti indeks Belexline dobio 1,37 procenata.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 12.01.2010.

15:14

Default images

Učešće stranih investitora bilo je više od 64 odsto u ukupnoj i više od 66 u trgovini akcijama pri čemu je u kupovini akcija bilo 64 a u prodaji nešto više od 69 odsto. Promet je vredeo 95 miliona dinara (976.867 evra) i bio je više nego tri puta veći nego u prethodnoj trgovini.

Zaslužna za rast ukupnog prometa, ali i indeksa Belex15, bila je AIK banka [AIKB]. Trgovina tom akcijom dostigla je 58,24 miliona dinara, a cena joj je porasla šest i po procenata, na 2.716 dinara.

Solidnim prometom, ali i najvećim rastom cene na kontinuiranom segmentu, izdvojio se i Energoprojekt [ENHL], sa A Listinga Berze. Ta hartija je poskupela sedam procenata, na 840 dinara. Promet iz trgovine Energoprojektovim akcijama vredeo je 6,96 miliona dinara.

Osetniji rast cene ubeležili su i Agrobanka [AGBN], gotovo četiri odsto, Simpo [SMPO], malo više od dva, i Privredna banka [PRBN], dva procenta.

Gubitnike predvodi Fidelinka [FIDL] padom od 9,4 odsto dok je prioritetna akcija Komercijalne banke [KMBNPB] pojevtinila nepunih šest procenata. Metals banka [MTBN] je na vrednosti izgubila gotovo četiri procenta, a Kredi banka [CYBN] i Meser Tehnogas [TGAS] po gotovo tri.

Veći prometi na kontinuiranom segmentu realizovani su i u trgovini akcijama Bambi Banata [BMBI], 2,53 miliona dinara, Komercijalne banke [KMBN], 2,03 miliona, i Jedinstva Sevojno [JESV], 1,23 miliona.

U trgovini po metodu preovlađujuće cene najprivlačnije ulagačima bile su akcije fabrike ulja "Banat" [BNTC] i ostvaren je promet od 1,57 miliona dinara. Cena je bila stabilna - 5.731 dinar po akciji.

Registrovane su i dve transakcije po metodu minimalne cene. U jednoj je po ceni od 50 dinara za akciju, 50 odsto nižoj nego prethodno, novog vlasnika dobio novosadski Eko prop [EKPR]. Ukupna vrednost transakcije je 709.450 dinara.

U drugoj trgovini po metodu minimalne cene, u vrednosti 8,08 miliona dinara, vlasnika je promenila gotovo četvrtina akcijskog kapitala beogradskog Holdinga Gaj [HGAJ] po ceni od 2.456 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

17 h

Podeli: