MMF: Srbija prezadužena u devizama

Srbija, Letonija i Estonija su najugroženije zemlje u srednjoj i istočnoj Evropi po pitanju domaćeg zaduženja u stranim valutama, procenio je MMF.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.04.2009.

12:58

Default images

Prema proceni Međunarodnog monetarnog fonda, kako prenosi Fajnenšel tajms, zapadnoevropske banke bi mogle da izgube 160 milijardi dolara u srednjoj i istočnoj Evropi zbog nenaplativih dugova, od 1.600 milijardi dolara koliko su plasirale u tom regionu. Do 20 odsto svih kredita moglo bi biti nenaplativo, preneo je Fajnenšel tajms pozivajući se na izveštaj MMF.

Ograncima zapadnoevropskih banaka u srednjoj i istočnoj Evropi biće potrebno 100 milijardi dolara svežeg kapitala, a u slučaju "ozbiljnije krize širokih razmera" moglo bi im zatrebati i 300 milijardi dolara.

Zemlje istočne i srednje Evrope, uključujući i Tursku, mogle bi se suočiti sa manjkom od 123 milijarde dolara u 2009. godini i 63 milijarde dolara 2010. godine.

To je ukupno 186 milijardi dolara novca koji će u naredne dve godine biti potreban tim zemljama, a koje neće moći da dobiju na tržištu, navodi se u izveštaju.

Najveći "jaz u finansiranju" zabeležiće Poljska - 59 milijardi dolara, Turska - 40 milijardi dolara i Rumunija - 34 milijarde dolara, procenio je MMF.

MMF će, na osnovu kvota zemalja srednje i istočne Evrope u toj finansijskoj instituciji, moći da pruži pomoć od 81 milijardi dolara, a po svoj prilici će biti potrebno da se 105 milijardi obezbedi iz drugih institucija, uključujući Evropsku uniju i vlade zemalja u svetu.

"Biće potrebna strategija za suočavanje sa problemima u razvijenim zemljama EU na koje bi mogla da utiče kriza i finansijski problemi u evropskim zemljama sa privredama u usponu", navodi se u izveštaju MMF-a, što, po pisanju Fajnenšel tajmsa, znači da razvijene zemlje neće izbeći probleme.

Privreda zemalja srednje i istočne Evrope ove godine će pasti za 2,5 odsto, dok je jesenas preojekovano da će biti zabeležen rast od 4,25 procenata.

U izveštaju se preporučuje da zemlje koje su članice Evropske unije, ali ne koriste evro, uvedu u opticaj zajedničku evropsku valutu i pre nego što zvanično pristupe evro zoni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: