Srbija

Utorak, 26.02.2008.

08:37

Barać: Sporna privatizacija Luke

Privatizacijom Luke Beograd višestruko je oštećena država i omogućen je monopol, saopštio je Savet za borbu protiv korupcije.

Izvor: Beta

Default images

U izveštaju Saveta, koji je dostavljen Vladi, navodi se da je prodajom 40 odsto akcija Luke, koje su bile u vlasništvu Akcijskog fonda i PIO fonda, u septembru 2005. godine, firmi Vorldfin iz Luksemburga, država izgubila najmanje 21 milion evra.

"Ta šteta je razlika između procenjene vrednosti akcija Luke i isplaćene cene", navela je Vesna Barać, predsednica Saveta, i dodala da je procenjena vrednost tih akcija, koju je uradio Institut ekonomskih nauka, bila 1.774 dinara, a akcije su prodate po ceni od 800 dinara.

Za preuzimanje 93 odsto akcija Luke Beograd ponudu je dala samo firma Vorldfin, koja je registrovana na istoj adresi kao i firma Novafin, koja je preuzela akcije C marketa, a kojom upravlja Milan Beko, ministar za privatižciju u vreme vlade Mirka Marjanovića.

"Očigledno je da je to bila prodaja po dogovorenoj ceni i za određenog kupca", istakla je Baraćeva.

Savet je u izveštaju "Koncentracija vlasništva u Luci Beograd", zapitao kako je moguće da firma Vorldfin, koja ima osnovni kapital 31.000 evra, za Luku isplati 40 miliona evra, a da se tim slučajem ne pozabave nadležne institucije u Srbiji.

"Otkupom akcija C marketa omogućen je monopol u trgovini, a otkupom acija Luke monopol u stambenoj izgradnji", rekla je Barćeva.

Ona je objasnila da Luka ima u vlasništvu 220 hektara zemljišta u centralno gradskoj zoni, a da je Generalnim planom Beograda predviđeno izmeštanje Luke i izgradnja na toj lokaciji stambeno-poslovnog prostora.

"Izgradnja je planirana ne samo na prostoru sadašnje Luke već i na susednom nizvodnom zmeljištu, na površini od oko 500 hektara, tako da i po tom osnovu prostor Luke ima ogromnu vrednost, nekoliko puta veću od one po kojoj su prodate akcije tog preduzeća", rekla je predsednica Seveta.

Savet je ukazao i na podatak da je ovlašćeni predstavnik Vorldfina u postupku preuzimanja akcija Luke Beograd, kao i direktor firme Primera C, po nalogu Novafina, bio Vuk Delibašić, koji je bio zaposlen u Agenciji za privatizaciju do 2002. godine.

Istaknuto je i da je bivši izvršni direktor Agencije Goran Mrđa, koji je na tom mestu bio do kraja 2005. godine, sada član Upravnog odbora Luke Beograd.

"Kao i izveštaj o C maraketu, tako i izveštaj o Luci Beograd pokazuje da se do monopola ne stiže bez pomoći države. Stoga je neposredni zadatak Vlade da pospeši konkurenciju i podrži delovanje regulatornih tela, a pre svega Saveta za zaštitu konkurencije", navodi se u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: