Imovina Dunava 17,6 miliona evra

Dobrovoljni penzijski fond „Dunav“ povećao je za devet meseci poslovanja imovinu za 42 odsto na 17,6 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 25.12.2007.

15:30

Default images

Dobrovoljni penzijski fond „Dunav“ je u tom periodu povećao i broj članova za 28.500, na skoro 90.000, kazala je na konferenciji za novinare direktorka društva za upravljanjem tim fondom Mirjana Grbović.

Prema njenim rečima, imovina i broj članova „Dunava“ jednak je imovini i broju članova koje zajedno imaju ostalih šest dobrovoljnih penzijskih fondova koji posluju na srpskom tržištu.

Vrednost investicione jedinice trenutno je 989,78 dinara, a na pad njene vrednosti ispod početnih 1.000 dinara najviše je uticao višemesečni pad vrednosti indeksa na Beogradskoj berzi i povlačenja investitora zbog političke krize oko Kosova i Metohije i ulaganja u IPO hrvatskog Telekoma i Mariborske banke, ocenio je portfolio menadžer tog fonda Ivan Batinica. On je naveo da je zbog toga i zbog promene kriterijuma Narodne banke Srbije o ulaganju na berzu, smanjen portfelj fonda u akcijama, a trenutno se radi strategija ulaganja dela imovine u inostranstvo, gde su prinosi manji ali i sigurniji.

Dobrovoljni penzijski fondovi imaju po zakonu pravo da 10 odsto imovine ulažu u inostranstvo, a Batinica navodi da će „Dunav“ najverovatnije investirati između 5 i 7 odsto.

Grbović je kazala da 8 odsto ulagača u njihov fond čine građani, dok ostatak novca uplaćuju poslodavci za zaposlene. Do sada je 0,27 odsto članova „Dunava“ napustilo taj fond i prenelo novac u neki drugi.

Sedam penzijskih fondova, koliko posluje u Srbiji, ima ukupno 120.000 članova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

17 h

Podeli: