Popović: Razmotrićemo predlog MOL-a

Ministarstvo energetike Srbije razmotriće inicijativu MOL-a o osnivanju integrisane kompanije za distribuciju prirodnog gasa.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 05.12.2007.

16:04

Default images

„Ministarstvo rudarstva i energetike će razmotriti sve inicijative koje, u skladu sa strateškim interesima Srbije, doprinose povećanoj sigurnosti snabdevanja i razvoju gasne infrastrukture“, kaže resorni ministar Aleksandar Popović za B92.

On navodi da je u dosadašnjima kontaktima sa predstavnicima kompanije MOL razgovarno o mogućnostima za proširenje regionalne saradnje, a da je ova inicijativa mađarske kompanije jedan od predloga za realizaciju takve saradnje.

Popović, međutim, nije mogao da detaljnije komentariše inicijativu MOL-a, jer Ministarstvo nije dobilo konkretan predlog.

Mađarska naftno-gasna kompanija MOL saopštila je da planira osnivanje integrisanog preduzeća za distribuciju prirodnog gasa, koje bi poslovalo na području centralne i jugoistočne Evrope.

Preduzeća za distribuciju gasa iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Bugarske i Austrije pozvana su da učestvuju u pregovorima, a u inicijativi mogu da učestvuju i druge regionalne kompanije.

U saopštenju madjarske kompanije se navodi da je u planu da filijala MOL-a za distribuciju gasa, "MOL Foldgazsalito", u ime matične kompanije ujedini regionalne mreže gasovoda u novu i nezavisnu kompaniju.

MOL je saopštio da će nova kompanija biti osnovana u saradnji sa još nepoznatim partnerom, koji će učestvovati u vlasništvu i upravljanju, a vodiće poslovanje jedne od najvećih evropskih mreža gasovoda ukupne dužine 27.000 kilometara.

"Jasno je da budućnost leži u regionalnoj saradnji", izjavio je izvršni direktor MOL-a Đerđ Mošonji i dodao da bi pregovori sa zainteresovanim stranama, uspostavljanje adekvatne zakonske osnove i osnivanje kompanije mogli da potraju jednu do dve godine.

Mošonji je istakao da tržište priorodnog gasa u regionu karakterišu manjak konkurentnosti (što je u najvećoj meri posledica toga što većina gasa stiže iz Rusije), loša infrastruktura i težnja država da sektor energetike zadrže pod svojom kontrolom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

19 h

Podeli: